Eső áztatta ünnep

A hideg idő és az egész napos eső fedett helyre kényszerítette az emlékezőket a hagyományosan szabadtéri március 15-i ünnepen. Szerencsére ez nem szegte kedvét a kerület lakóinak, akik a megemlékezések helyszínein nagy számban képviseltették magukat.

Pestújhely

Hagyományosan a Pestújhelyi téren levő országzászlónál kezdődnek a kerületi megemlékezések, ám az időjárás miatt az ünneplők a Pestújhelyi Közösségi Ház nagytermében elevenítették fel a 168 évvel ezelőtt történteket. A házban Kőrösi Róbert vezényletével a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara és a Pestújhelyi Általános Iskola diákjai szolgáltatták a műsort. Az ünneppel kapcsolatos gondolatait pedig Németh Angéla alpolgármester osztotta meg a közönséggel.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az 1848-49 legkiválóbbjai, magyarok és más nemzetiségek fiai a nemes eszmék jegyében összefogtak egy közös cél, a demokratikus megújulás érdekében. Ma is érvényes az általuk vallott igazság: nem azt kell keresni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket.

Batthyány-emlékmécses

A korábbi kerületi hagyományokat követve az Együtt Újpalotáért Egyesület már második alkalommal rendezett ünnepséget a Batthyány-emlékmécsesnél. Az eseményen Valló Péter, a rendező egyesület elnöke, és Hajdu László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Miért aktualitás ma az, hogy civil szervezet szervez ilyen ünnepséget? – kérdezte a polgármester. – Mert 1848-ban is hittek abban, hogy igenis lehetséges összefogás ebben az országban. Százhatvannyolc év után is lehetséges a közös felelősségvállalás ezért a kerületért, ezért a városért és ezért az országért. De minket is felelősség terhel azért, hogy ez az ország merre és milyen módon fejlődik. A közös felelősségvállalásban pedig példa lehet a számunkra a 168 évvel ezelőtt történtek.

Rákospalota

A Kossuth-szobornál hagyományosan a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes ünnepi műsorának tapsolhatnak az ünneplők, ám a megemlékezést a rossz időjárás miatt a Dózsa György gimnázium épületében tartották. Az előadókat követte a közönség, és szinte zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a Wágner Manó téri iskola emeleti auláját.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Kossuth Lajos szerkesztőként az Országgyűlési és Törvényhatósági Tudósítással, majd a börtönéveit követően a Pesti Hírlapban és a Hetilapban írt cikkeivel megismertette a politikát a társadalmi rétegekkel. Ezzel megteremtette annak lehetőségét, hogy a magyar nemzet széles tömege ne csak elszenvedője, hanem alakítója is legyen a közügyeknek. A vetekedő-veszekedő főúri rend és köznemesség még évtizedekig elvitatkozhattak volna, ha nincsenek a pesti fiatalok, és nincs a 12 pont – mondta dr. Pintér Gábor alpolgármester ünnepi beszédében.

Lobogás

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Rendhagyó módon idén a Lobogás című 56-os emlékműnél is tartottak megemlékezést. Az ünnepségen felszólaló László Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy „ritkák azok a történelmi mércével mérve rövid idejű történések, amelyek képesek az egyént, a közösségeket, a hatalmas tömeget is kizökkenteni a napi rutinjából és megváltoztatni az életét. Ezek a sűrű, energiával teli sorsfordító napok eredményezik a nemzet önvizsgálatát, valósággal megtérését, s ezzel hihetetlen energiákat adnak a polgároknak, az egész nemzetnek.”

Comments are closed.