Érettségi után ötkarika

Baranyi Zsófia, az MTK U21-es ­Európa-bajnok, kadet Eb-második helyezett karatésa május első hetében csak az iskolára fókuszált. A hazai karatesport első olimpikonja – Zsófi a 2018-as Buenos ­Airesben rendezett ifjúsági olimpián lépett tatamira, és ötödik lett – a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákja, így éppen ezekben a napokban érettségizett.

Az aranyérmes Baranyi Zsófia

– Furcsa volt ismét iskolapadban ülni – mesélte Zsófi a matekérettségit követően –, de nagyon jó volt az osztálytársakkal újból találkozni. Sajnos, a ballagást, a szerenádot, az after partyt már nem tudjuk visszahozni, emiatt kissé kurtára-furcsára sikeredett ez a búcsú a középiskolától, de azért jó emlékeket viszek majd magammal erről a négy évről. Most arra koncentrálok, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció és médiatudomány szakára felvételt nyerjek. Nagy vágyam, hogy egyszer saját rendezvényszervező cégem legyen, ehhez azonban szükségem van alapdiplomára.

Hogy Zsófi ebben a sportmentes időszakban csak a tanulásra koncentrálhat, az még rendben van. Ám várhatóan ez nem lesz majd mindig így.

– Novemberben pedig Dubaiban már fontos felnőtt-világbajnokságot rendeznek, melyre szeretnék én is kvalifikálni. Eddig nagyon távolinak tűnt számomra a tokiói olimpia, ám így, hogy egy évvel elhalasztották az ötkarikás eseményt, reális esélyt érzek arra, hogy megpróbálkozzam a kvalifikáció megszerzésével.

Erre a következő módon lenne esélye az MTK fiatal sportolójának: az őszi versenyeken olyan meggyőző teljesítményt kellene nyújtania, mellyel meg tudná előzni legnagyobb hazai riválisát, az újpesti Molnár Rékát, így a szakvezetés őt nevezné a dubai vb-re. Ez ugyanis ugródeszka ahhoz, hogy Zsófi (vagy Réka) a jövő évi párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen is tatamira léphessen. Azon a megmérettetésen az 1–3. helyezés ér majd olimpiai szereplést, de, ahogy a fentiekből is kitűnik, már odáig eljutni is nagyon nehéz lesz.

– Amennyiben sikerül felvételt nyernem az egyetemre, az olimpiai szereplés érdekében rögtön halasztani szeretnék egy évet, és minden erőmmel arra fókuszálnék, hogy ezt a bizonyos ötkarikás utat végigjárjam, és ott állhassak majd Párizsban a dobogó valamelyik fokán – fűzte hozzá Zsófi.

Comments are closed.