Ereink védelmében

Az érszűkület angiológiai szűrőprogramját már harmadszor tartják meg a Rákos úti szakrendelőben. Az előző két alkalommal nagy volt a lakosság érdeklődése a vizsgálat iránt. A szakrendelő menedzsmentje ezért úgy döntött, hogy a jövő hónapban harmadszor is megismétlik a programot. Dr. Kósa Éva angiológus (képünkön) júniusban minden kedden délután 3 és 5 óra között várja a szűrés iránt érdeklődők jelentkezését a második emelet 201-es rendelőben.

Dr. Kósa Éva/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Kósa Éva/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az érszűkület gyakran tünetmentes. Ezzel együtt arra oda kell figyelni, ha hosszabb-rövidebb séta megtételekor comb- vagy lábszárfájdalom jelentkezik, amely pihenés után elmúlik. Ez ugyanis lehet az érszűkület jele. Cukorbetegek, dohányzók, magas vérnyomásban szenvedők, vagy akiknek magas a vérzsírszintjük gyakrabban érintettek a betegségben – mondta a doktornő. – A szűrésekre ezért elsősorban az említett betegségben szenvedőket várjuk. Végtagzsibbadás esetén sokan megijednek és érszűkületre gondolnak, de ilyenkor inkább valamilyen érzészavar valószínűsíthető, és cukorbetegséget vagy gerincproblémát kell keresni a háttérben.
Az angiológiai vizsgálat beutalóköteles, ám az említett időpontokban e nélkül is fogadják a pácienseket a szűréseken. A jelentkezőknek csak időpontot kell kérniük, amelyet már most megtehetnek személyesen a szakrendelő recepcióján vagy a 06 1 5060 178-as telefonszámon.

Comments are closed.