Érdekes tavaszköszöntő hagyományok

A húsvétról rendszerint a nyuszi, a locsolkodás és a tojások jutnak eszünkbe. A keresztény világ legnagyobb ünnepét, ami idén április 1-jén és 2-án lesz, azonban számos szokás övezi, ebben az időszakban érdekes tradíciókkal találkozhatunk világszerte.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A skandináv országokban ilyenkor a halloweeni ünnephez hasonlóan a gyerekek különböző jelmezben járják az utcákat. Finnország egyes területein húsvétvasárnap hatalmas máglyákat is égetnek, a hagyományok szerint ugyanis ezzel lehet elűzni a szent három nap alatt arra tévedő boszorkányokat – írja a középiskolások internetes magazinja.
Egy délfrancia kisváros is híressé vált, mivel ekkor minden évben egy óriási omlettet készítenek a város főterén. A körülbelül tíz méter átmérőjű serpenyőben rendszerint több mint ötezer tojás sül, ami ezer ember étvágyát csillapítja minden húsvéthétfőn.
A kezdeményezés Napóleonig vezethető vissza, aki mikor seregével a francia kisvárosban állomásozott, állítólag omlettet kért a helyiektől. Ha valaki pedig Korfu szigetén jár a húsvéti időszakban, megfigyelheti, hogy a görögök húsvétszombaton fazekakat, serpenyőket és különböző agyagedényeket dobálnak ki az ablakukból az utcára. Egyesek szerint ez a velenceiektől átvett bolondság, míg mások szerint ezzel köszöntik a tavaszt, és azt szimbolizálják, hogy az új terméseket új edényekben kell tárolni.
Az Egyesült Államok is beállt a sorba, hiszen Washingtonban immáron több mint 130 éve rendezik meg a húsvéti tojásgörgető versenyt. A részt vevő gyerekek egy nagy kanállal igyekeznek minél gyorsabban gurítani a színes tojásokat.
Míg a Fülöp-szigeteken úgy emlékeznek Jézus Krisztus szenvedésére, hogy néhányan magukat is keresztre feszíttetik. A legszörnyűbb fájdalmak ellenére évről évre több önként jelentkező vállalkozik a megpróbáltatásra.

Comments are closed.