Épülnek, szépülnek a közterületek

Parkolók, utak, terek, járdák épülnek, újulnak meg idén is a kerületben. Van, amire pályázaton szeretne forrást nyerni az önkormányzat, de nagyrészt önerőből valósulnak meg a fejlesztések.

Parkolóépítés a Késmárk utcánál/Fotó: XV Média, Vargosz

Parkolóépítés a Késmárk utcánál/Fotó: XV Média, Vargosz

– Kerületünkben szerencsére már nagyon kevés a földút, az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy ezeket felszámolja. A fejlesztési területek kivételével mindössze két földút található még a kerületben, a Csillagos köz, valamint a Szántóföld utca egy kis szakasza. Ennek a két útnak a burkolása idén elkészül – tájékoztatta lapunkat Németh Tibor városüzemeltetési főosztályvezető.
Négy út, a Bercsényi, a Klebelsberg, az Őrjárat és a Jánoshida utcák szakaszos rekonstrukcióját tűzte ki célul a hivatal. Erre a feladatra 200 millió forintot költ idén az önkormányzat, de az építési költségek 50 százalékához pályázati úton szeretne forrást szerezni a helyhatóság.
Az utak mellett fontos szerepet kap a járdák felújítása is. Befejeződött a Károlyi Sándor úton a lánynevelő intézet melletti járda megépítése. Továbbra is nagyon népszerű a járdafelújítási pályázat, erre a célra 62,5 millió forintot fordít idén az önkormányzat. Mint megtudtuk, a pályázati kiírás megjelenését követő 3 héten belül 80 pályázat érkezett a hivatalhoz.
Németh Tibor elmondta, igyekeznek az újpalotai parkolási gondokon is enyhíteni, ezért 54 állásos parkoló épül a Nyírpalota utca 1–21. számú társasház mögött. Forrást biztosított a képviselő-testület a Sárfű utcai többletparkolók megépítésére, továbbá tervezik a Zsókavár utca – Erdőkerülő utca mellett található közterületen mintegy 30-35 férőhelyes parkoló építését is. Az elképzelések között szerepel a Szilas park parkolási helyzetének javítása, az erre vonatkozó terveket még idén szeretné elkészíttetni az önkormányzat, a kivitelezés jövőre várható. Jó hír, hogy a Kontyfa utca 10. szám melletti pontház közelében is új parkoló épül.
Folytatódik a kisteres fejlesztési program is, idén 6 helyszínt újítanak meg. Rendbe teszik a Páskomliget utca 2–8. szám közötti területet, a Karatna téren az elbontott benzinkút helyén kis játszótér épül, az új MÁV-telepen is várható fejlesztés. Megújul a Mézeskalács tér egy része, folytatódik a Nádastó park szépítése, valamint a Nyírpalota utca 97–105. számú házak közötti közterület is új arculatot kap.
A közlekedésfejlesztés részeként Tempo 30-as övezetet alakítanak ki a Wesselényi utca – Bercsényi utca – Arany János utca – Bánkút utcai területen.
Közvilágítási hálózat épül a Haditechnikai Parkhoz vezető Rákosmező utcában, valamint a Városkapu utcában. A Kossuth utca és Fő út kereszteződésénél található gyalogátkelőhelyet jobban megvilágítják, hogy biztonságosabb legyen ott a közlekedés.

Comments are closed.