Épül a Nemzedékek Parkja

Tavasszal kezdődött meg a Száraznád utca – Pattogós utca által határolt zöldterületen, a Kikötő – Ifjúsági Közösségi Sziget közvetlen szomszédságában a csaknem 3000 négyzetméteres terület, a Nemzedékek Parkja kialakítása.

A parkrendezés során több olyan innovatív megoldást alkalmaznak, melynek köszönhetően a beruházás kevésbé terheli a környezetet.Már a munkálatok elején eldőlt, hogy a tervben szereplő térburkolt felület 160 négyzetméterrel csökkenthető, így nő a zöldfelület aránya. A fenntartható fejlődés és az újrahasznosítás jegyében a régi járdát feltörték, a betonját ledarálták, az így keletkezett darált betont pedig az új, térkövezett járda alapjába építették bele.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A beruházás során a védendő fákat nem OSB-lappal vették körbe, hanem raklapokkal. Ezeket a kivitelező a további munka során újra fel tudja használni – ellentétben az OSB lapokkal, amelyek a körbekerítés megszüntetésekor általában roncsolódnak és a kukában végzik – tájékoztatta az önkormányzati portált Riez Gyula, a városgazdálkodási főosztály beruházási osztályvezetője.
Mivel a térburkolati munkák csökkentek, az eredeti kivitelezési összegnél kevesebb lenne a kivitelező költsége. Ennek ellentételezésére pluszmunkákat kértek a kivitelező Reneszánsz Kertépítő Kft.-től: a meglévő ivókút felújítását, a meglévő kerékpárosszobor újbóli mázolását, a területen lévő kockakő burkolat sérülésmentes felszedését, illetve egy használaton kívüli betonalap bontását is.
A Nemzedékek Parkja összesen nettó 81,281 millió forintból készül el, ebből 78 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás. A befejezési határidő 2020. augusztus 28.

Comments are closed.