Ép testben ép gyermek

A várandósságra való felkészülés alapjai megegyeznek az egészséges életmód alapjaival. Így ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás, a káros szenvedélyek kerülése, a napi 7-8 óra alvás – tudtuk meg Szabó Krisztinától, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusától.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az első és legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra való törekvés. A leendő kismama fogyasszon naponta legalább 500-600 gramm gyümölcsöt, illetve zöldséget, megfelelő mennyiségű teljes értékű fehérjét, étkezése legyen élelmi rostokban gazdag, és ne feledkezzen el a bőséges folyadékfogyasztásról sem – tanácsolja a szakember.
Fontos a dohányzás elhagyása, az alkohol- és koffeinfogyasztás mérséklése. Napi egy pohár bor/sör, valamint egy, legfeljebb két eszpresszónak megfelelő koffeinmennyiség a megengedett.
A tápanyagok közül kiemelten fontos a vas (C-vitamin segíti a felszívódását), a B12-vitamin, a folsav, a kalcium és az omega 3. Nagyobb mennyiségű vas a húsokban, halakban, olajos magvakban és a tojásban, míg folsav a spenótban, a spárgában, a száraz hüvelyesekben, az olajos magvakban és a citrusfélékben található. A kalcium a források közül a legjobban a tejből, tejtermékekből hasznosul, az omega 3 legjobb forrása pedig a halak.
– Aki úgy érzi, az elfogyasztott ételeiből nem tudja fedezni a vitamin- és ásványianyag-szükségletét, szedhet multivitamin-készítményeket, terhességi vitaminokat. Persze, ha valaki már áldott állapotban van, feltétlenül szükséges bizonyos tápanyagok kiegészítése, ez azonban mindenképp a kezelőorvossal való konzultáció alapján történjen – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina.

Comments are closed.