Enyhíthető az izomláz

Aki sportol, biztosan szembesült már az izomláz kellemetlen tüneteivel, amelyek általában fél-egy nappal a terhelést követően jelentkeznek. Az izmok fájdalmassá válnak, beduzzadnak, a mozgás nehézzé válik, majd két-három nap múlva szinte észrevétlenül megszűnnek a panaszok.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hosszú évtizedekig úgy tartották, hogy az izomlázat kizárólag az izmokban termelődő tejsav okozza. Újabb kutatások szerint azonban az izmok mikrosérülései, szakadásai is előidézhetik.
– A túlzott tejsavtermelés leginkább a kardioedzések után, míg a mikroszakadásos sérülések inkább az izmok erősítését szolgáló edzést követően fordulnak elő – magyarázta Szakács Olivér fit­nesz­edző.
– Sokan úgy tartják, ha az izomlázra rádolgozunk, hamarabb elmúlik. Nem mindegy azonban, hogy melyik típusú izomlázról van szó – hangsúlyozta a szakember, aki elárulta azt is, hogy a tejsav miatt kialakuló izomláz esetében enyhe mozgással vagy masszírozással gyorsabban megszüntethető a feszülő érzés. A mikroszakadásnál azonban csak árthatunk a mozgással, mivel a terhelés következtében még több víz jut az izomrostok közé. Ilyenkor a legjobb, ha hagyjuk regenerálódni szervezetünket.
Mindenesetre a lassan elkezdett nyújtó tornagyakorlatok, az úszás mindenképpen segít a tünetek enyhítésében. Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, amelyek a bennük lévő gyulladáscsökkentő, illetve an­ti­oxidáns vegyületeknek köszönhetően szintén gyorsítják a gyógyulást. Ilyen a gyömbér, a meggy, a cseresznye, az alma, az áfonya, a kurkuma és a ­hagyma.

Comments are closed.