Engedélyeztetni kell a kutakat

A június 25-i testületi ülésen szó volt a kutak engedélyezési eljárásáról.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a 2018. december 21-ét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített és használt ásott vagy fúrt kutak további üzemeltetéséhez vízjogi fennmaradási engedélyt kell kérni legkésőbb 2020. december 31-ig. A kerületi jegyzőtől kell fennmaradási engedélyt kérni abban az esetben, ha a kút csak háztartási igényeket szolgál, nincs vízminőség-védelmi övezetben és évente legfeljebb 500 köbméter vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel.

Minden egyéb esetben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jár el és dönt az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutak fennmaradási engedélyének kiadásáról.

A kutak engedélyezési eljárása ingyenes.

Dr. Lampert Mónika jegyző tájékoztatása szerint tavaly 60 kérelem érkezett be a városgazdálkodási főosztályra, 28 engedélyt állítottak ki, ugyanennyi kutat vettek nyilvántartásba. Idén eddig 20 kérelem érkezett, a tavalyi évről áthúzódó ügyekkel együtt 34 engedélyt állítottak ki, ugyanennyi kút nyilvántartásba vétele történt meg.

Comments are closed.