Emlékprogramok: Trianon 100

Országszerte megemlékezéseket tartanak az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”írta az MTI.

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából június 4-én a Lánchidat nemzeti zászló színeivel világítják ki. Délután 16. 30 perckor egy percre megállt a fővárosban a közösségi közlekedés, a Hősök terén pedig száz néptáncos közös előadása volt látható.

A Magyar Teátrumi Társaság szervezte műsor, amelyen száz táncos közös, élőzenével kísért néptánc előadása emlékeztet a trianoni diktátumra. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kerületünkben a helyi FideszMPSZ szervezete a Pestújhelyi téren az Ereklyés Országzászló előtt tartott megemlékezést.

Míg a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. Nekem Trianon videósorozatában elismert közéleti személyiségek osztják meg gondolataikat, véleményüket és megható családi történeteiket. http://enbudapestem.hu/trianon100/

A Magyar Nemzeti Múzeum Összetartozás éve virtuális fotógaléria címmel az 1920-ban elszakított országrészek kulturális és művészeti értékeit bemutató fényképekből nyílott virtuális kiállítást.

Szintén online kiállításon negyven ikonikus és kevésbé ismert magyar tájképet mutat be Magyar Tájak címmel a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria is.

Az Országos Széchényi Könyvtár pedig több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tesz közzé a Fotótér elnevezésű új tartalomszolgáltatás keretein belül.

 

Comments are closed.