Emlékmű a tűzoltóknak

Felavatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án a IV-XV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt az 1956-os forradalom és szabadságharcban hősi halált halt tűzoltók sisakot ábrázoló emlékművét.

Az új büszkeségpontot az 1956-os Emlékbizottság és a Közép és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány támogatásából építették. Az emlékpark kialakítása 4,7 millió forintba került.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Varga Ferenc/Fotó: XV Média, Vargosz

Varga Ferenc/Fotó: XV Média, Vargosz

– A Fővárosi Katasztrófavédelmi Bizottság egy régi adóságát pótolta ezzel az emlékparkkal – mondta Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi tűzoltóparancsnok.

Az emlékparkban annak hat tűzoltónak – Csernus Tibornak, Éliás Rezsőnek, Hartmann Józsefnek, Hidas Gyulának, Tóth II Ferencnek és Virág Istvánnak – állítottak emléket, akiket 1956. november 7-én a Dologház utcában munka közben lelőttek, a hetedik „fejfa” pedig az október 27-én lelőtt Csicsmanecz Ferenc tűzoltó emlékhelye.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A projekt részeként felújították a hősi halált halt tűzoltók emlékművét is, amit 1942-ben állítottak fel a Dologház utcában, majd az ötvenes években a tűzoltómúzeum udvarára került, és a rendszerváltást követően költöztették át az újpesti laktanya elé.

A mostani rekonstrukció során az emlékmű visszakapta azt a két emléktáblát is, amit a munka közben elhunyt tűzoltók neveit tartalmazza. Az emlékparkot a május 3-i ünnepségen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Kótai Róbert százados, a katolikus tábori püspökség tábori lelkésze is megáldotta.

Comments are closed.