Emlékezetes fesztivál

Nyár derekán egymást érik a különböző fesztiválok, zenei programok, koncertek. A mai tinédzsereknek pedig nem múlhat el vakáció egy jó kis buli nélkül. Míg a fiatalok lelkesen készülnek a dorbézolásra, addig a szülőkön a dilemma és a pánik lesz úrrá.
Hogy az egészséges féltés ne torkoljon vitákba, érdemes pár kérdést tisztázni a trónörökösökkel. Ha pedig a felnőttek is belátják, az effajta szórakozás nemcsak veszélyforrás lehet egy kamasz életében, hanem a tanulási folyamat része is, akkor valószínű szép emlék marad mindkét generációnak a fesztiválozós időszak. Mindenesetre a szakemberek tanácsát nem árt megfogadni mindkét félnek.
Tóth Orsolya, a helyi családsegítő pszichológusa elmondta: a jó kapcsolat a kamasz gyerekkel ilyentájt nagyon fontos. Érdemes időt szánni a beszélgetésre, hiszen a tinédzser sokszor információhiányban szenved, jobb ha a szülőtől kap válaszokat ahelyett, hogy a kortársai téves elképzeléseire hallgat. Célszerű átbeszélni a kamasz gyerekkel a szexualitás, az alkohol és a drog témákat is – javasolta a szakember. Fontos tudni a fesztivál pontos helyszínét, valamint a barátok, ismerősök közül néhánynak érdemes elkérni a mobilszámát. A pszichológus azt is javasolja, hogy a szülőknek is ajánlatos megbeszélni, hogyan tudják értesíteni egymást, ha valamelyik gyerek bajba kerül. Mindemellett a szakember azt tanácsolja, ne vigyen magával sok pénzt a fiatal és vigyázzon az értékeire. Ne maradjon egyedül, az a jó, ha többen együtt mozognak.
Mértékletesen fogyasszon alkoholt, és inkább lezárt üvegben vásárolja meg az italát, mindemellett ne hagyja őrizetlenül a pohárba kitöltött itókáját. A kortárs csoport hatása nagyon erős lehet, ennek ellenére ne hagyja magát rábeszélni olyanra, amit amúgy sem tenne meg!

Comments are closed.