Elstartolt a tanév

A XV. kerületben több mint ötezer-ötszáz diáknak kezdődött el a tanév szeptember 1-jén. Közülük majd’ ötszáz elsősnek az idei volt az első becsengetés. A központi tanévnyitó ünnepséget az idén 60. születésnapját ünneplő Kolozsvár Általános Iskolában tartották az intézmény történetében először.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az állam ugyan átvette az önkormányzatoktól az iskolák működtetését, de a jövőben is magunkénak érezzük majd a pedagógusokat és a diákokat – mondta Hajdu László polgármester. – A kiemelkedő és a kimagasló tanulmányi eredményeket is támogatni fogjuk, az előbbit fejenként 100 ezer forinttal és nyolcvanöt diák kaphatja, az utóbbit pedig tanulónként 50 ezer forinttal, melyet száznegyven diáknak ajánlunk fel. Ezenkívül minden évben négy pedagógust részesítünk az Év pedagógusa elismerésben, illetve jutalmazzuk a kerülethez való hűséget is. Például tavaly  huszonhárom pedagógus között 17 millió forintnyi hűségjutalmat osztottunk szét a Köznevelésért Oklevél elismeréssel együtt.

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ünnepségen szintén jelen levő László Tamás országgyűlési képviselő hozzátette, hogy az állam az elmúlt években kiszámítható jogszabályi hátteret teremtett az oktatáshoz, életpálya-modellt alkotott, növelte a tanárok fizetését, támogatja a családok iskolakezdését és nagyszabású intézményfelújítási programot is indított.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A kerület vezetői nemcsak a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket köszöntötték, hanem a jubiláló iskola régi és új vezetését is. A 60. tanévet ugyanis új igazgatóval kezdi a Kolozsvár közössége, Selényiné Stier Márta nyugdíjba vonuló igazgatót Tóthné Varga Csilla váltotta, aki Csonkáné Pilinyi Andreát és Nagy Istvánnét kérte fel az igazgatóhelyettesi teendőkre.

Comments are closed.