Előválasztás: újabb fordulatok és izgalmak

Visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztás első miniszterelnök-jelölti fordulójában második helyezést elért Karácsony Gergely. A budapesti főpolgármester lépése alaposan megosztotta az ellenzéki oldal szimpatizánsait. Ennek az volt az oka, hogy az első kör után arról beszélt, hogy biztosan nem lép vissza Márki-Zay Péter javára, aztán arról, hogy akár közösen is indulnának. Szerdán viszont már úgy festett a helyzet, hogy mégsem sikerült megegyezniük és külön-külön indulnak. Csütörtökön a viszont a Momentum bejelentette, hogy Márki-Zayt támogatja, ezzel pedig eldőlt Karácsony sorsa. Márki Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyaroszágért elnöke azzal érvelt, hogy Dobrev Klára a Fidesznek és Orbán Viktornak a „legkényelmesebb” ellenfél, mert könnyen támadható, erre van ráállva a Fidesz-kommunikáció, viszont vele, a hétgyermekes, keresztény politikus hadba állásával keresztül lehet húzni az orbáni „vörös polip” mesterkedéseit. „Megpörgettük a vörös polipot” – nyilatkozta Márki-Zay azután, hogy Karácsony bejelentette visszalépését. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Márki-Zay már a bejelentés előtt úgy fogalmazott, a döntés arról szól, hogy kettejük közül ki megy a vágóhídra, kit fognak „lemészárolni” – nem csak a kormánypárti sajtóban. Mint mondta, a kampány lényege, hogy melyikük programja, melyikük személyisége mögé tudják beállítani az ellenzékieket. Arra a kérdésre, hogy az MSZP is beáll-e mögé, azt felelte, a párt azzal menti meg magát, ha ezt teszi. A hódmezővásárhelyi polgármester a Jobbikot érzi magához ideológiailag a legközelebb, de Dobrev Klárát is támogatni fogja, ha a DK-jelöltje nyeri az előválasztást, mert az ideológiai különbségektől függetlenül össze kell állni, csak így lehet leváltani Orbán Viktort.

Az első fordulóban győztes Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) az események ismeretében arról nyilatkozott, érzi magában az erőt, hogy ezt a csapatot az előválasztás után egyben tartsa. Ami azt jelenti, tervezi, hogy a választások után összefog riválisaival. Dobrev fontosnak tartja, hogy a Fidesszel szemben 2022-ben olyan erős és szolidáris legyen az ellenzék, amellyel a Fidesz még nem találkozott az elmúlt 30 évben. „Vigyázzunk az összefogásra, egymásra, a hat párt és a civilek is – mondta –, mert a repedésekbe azonnal beférkőzne a Fidesz.” 

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A második fordulóban október 10-e és 16-a között lehet szavazni, immáron csak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve lesz a szavazólapon. Az fog Orbánnal szembeszállni, aki több szavazatot kap. A 12-es körzetben kerületünkben négy helyen, a Kossuth utcában a Coop előtt, az újpalotai Fő téren, Rákospalotán a Fő úton a Postánál és a Mézeskalács téren a Vasutastelep utca 4 szám alatt leadni a voksokat reggel nyolc és este hat között.

Comments are closed.