Előválasztás: négy helyen lehet szavazni a kerületben

Most már szinte mindent tudni lehet az ellenzéki előválasztásról, ezt foglaljuk össze mi is. A választás szeptember 18-a és 26-a között zajlik (reggel kilenc és este nyolc óra között), egyéni országgyűlési képviselőjelöltre és miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni. Második forduló akkor lesz (október 4-e és 10-e között), ha az első körben egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát.

Mindenki, aki 2004. április 1-jén vagy előtte született, és rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel, szavazhat a miniszterelnök-jelöltekre és a lakcíméhez tartozó jelöltekre. 

Személyesen 775 településen lehet szavazni. A sátorhelyszíneket az OEVB gazdaság- és népességföldrajzi mutatók alapján jelölte ki, melyet az ellenzéki pártok és politikusok beágyazottsága is befolyásolt. A sátrakban versengő jelöltek aktivistái, illetve civil szavazóbiztosok segítik a választókat és felügyelik a választás tisztaságát. 

Lehet szavazni hagyományosan és online is. A sátorhelyszínek és a jelöltek listáját a napokban töltik fel az elovalasztas.hu oldalra. Online szavazás esetében regisztrálni kell, és arra is szükség van, hogy azonosíthatóak legyünk. Időpontot lehet foglalni az azonosításra, a telefonon vagy a számítógépen, amellyel majd szavazunk, videokamerának is lenni kell. 

Ha személyesen szavazunk, akkor a XV. kerületben négy helyszín között választhatunk. Lesz egy fix sátor az újpalotai Fő téren, Pestújhelyen a Vasutastelep utca 4. szám alatt, Rákospalotán a Fő úton és a Kossuth Lajos utcában úgynevezett mozgó sátrakat állítanak fel.

A térképet itt lehet megnézni, mi vagyunk a 12-es számú választókerület.

A pártok gondoskodtak arról, hogy minden dokumentumon, amelyen a nevük szerepel, a logójuk is ott legyen. Ezek eléggé karakteres jelek, nem lehet összetéveszteni őket. 

A miniszterelnök-jelöltekről (Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter) itt lehet választási információkat találni: https://elovalasztas2021.hu/me-jeloltek/

Az egyéni jelöltekről – BP12 jelzéssel két jelöltünk van: Barkóczi Balázs (DK) és Palocsai Béla (Momentum) – itt lehet tájékozódni: https://elovalasztas2021.hu/oevk-jeloltek/

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A pártelnökök közös értéknyilatkozatot tettek közzé (https://kozosalap.hu/), s immár megvolt az első miniszterelnök-jelölti vita is az ATV-n. Három témakörben lehetett kisorsolt sorrendben beszélni, valódi vita azonban csak a zuglói belharcokról, pontosabban a Hadházy Ákos és Tóth Csaba között kialakult konfliktusról volt. A vita során első helyen állt a kormány elszámoltatása. (A közel kétórás teljes vita itt nézhető vissza: https://fb.watch/802IqwzD1-/)

Lesz vita a két kerületi egyéni jelölt között is, a Barkóczi Balázs és Palocsai Béla közötti párbeszéd a Facebook-on lesz követhető. 

Az aláírásgyűjtés békés hangulatát Mészáros Balázs bejegyzése szemléletesen visszaadja. A közzétett fotón az látható, hogy a DK és a Momentum egymás melletti pultokon gyűjti az aláírást a Mézeskalács téren. „Király Csaba barátommal a múlt század 90-es évei óta számtalan kampányban harcostársakként egymás mellett álltunk a kitelepülő pultok mellett – írta Mészáros. – Ma is ez történt, de kis eltéréssel. Mi ugyanis Karácsony Gergőnek és Palocsai Bélának gyűjtöttünk ajánlásokat, Csabáék meg Dobrev Klárának és Barkóczi Balázsnak. Így utólag visszatekintve jöttem rá, hogy mi az üzenete ennek a képnek, amelyen az látható, hogy nem egymással szemben, hanem egymás mellett állítottuk fel a pultjainkat. Ez azt mutatja, hogy bár most verseny van a szervezeteink és a jelöltjeink között, nem váltunk ellenségekké, hanem egymás szövetségeseként, a régi barátságot megtartva, jó hangulatban töltöttük együtt ezt a délelőttöt.”

 

Comments are closed.