Előválasztás: első menet

A feltételezések szerint Kínából kezdeményezett hekkertámadással kezdődött az ellenzéki előválasztás, a pártok feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Bedő Dávid, a Momentum politikusa arról tájékoztatott, hogy külső támadás érte a szoftvert, ez okozta az első hétvégén a technikai szünetet. Először két órára állt le a rendszer, majd hétfőig szünetelt a szavazás. De még hétfőn is voltak fennakadások, akadozott a rendszer.

A hat ellenzéki párt szombaton közösen adott ki közleményt, ebben többek között arról írtak, „a hatalom emberei megijedtek” attól, hogy az emberek szombaton reggel tömegesen akarták kinyilvánítani a véleményüket, és tömegesen kívántak hitet tenni a változás mellett. Azzal vádolták a kormányt és a Fideszt, hogy ők indítottak támadást az előválasztás informatikai rendszere ellen. „A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát – írták közleményükben –, a beavatkozás elhárítása után újult erővel folytatjuk a munkát. Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!” Nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett – fogalmazott az üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester.

A rövid politikai üzenetekre specializálódott Fidesz azzal reagált, hogy „saját bénázásukat ne kenjék másra!”

A technikai probléma lehetett az oka, de eddig tizenötször annyian szavaztak személyesen, mint online. Az első hétvégén 66 955 ezren adták le voksukat, közülük 62 313 fő személyesen jelent meg az urnáknál, interneten mindössze 4 642 fő szavazott. Ami azt is jelenti, hogy az ellenzéki szavazók nem rémültek meg a technikai akadályoktól, fogták magukat és elmentek a sátrakba személyesen szavazni. A választási bizottság az előválasztás első fordulóját szeptember 28-ig meghosszabbította. 

Több száz szavazóponton lehet szavazni az országban. A XV. kerületben négy helyszín között választhatunk. Áll egy fix sátor az újpalotai Fő téren, Pestújhelyen a Vasutastelep utca 4. szám alatt, Rákospalotán a Fő úton és a Kossuth Lajos utcában mozgó sátrakat állítottak fel. (A 12-es számú választói körzet térképe  itt található. A miniszterelnök-jelöltek mellett helyben Barkóczi Balázsra (DK) és Palocsai Bélára (Momentum) lehet szavazatokat leadni. A szavazók voltaképp arról döntenek, hogy ki legyen Hajdu László utódja, aki 2022-ben felveszi a versenyt a Fidesz jelöltjével szemben az országgyűlési képviselői mandátumért. 

Megvolt a jelöltek között az első vita, a részvételt védettségi igazolványhoz kötötték.  

Comments are closed.