Előre a múltba

A magyar Országgyűlés 2012. május 25-én a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította november 25-ét. A választás azért erre a dátumra esett, mert 1953-ban éppen ezen a napon tért vissza Magyarországra a Gulágon raboskodó, majd amnesztiát követően szabadon bocsátott foglyok első csoportja. A parlament a döntésével együtt a központi államigazgatási szerveket, az oktatási intézményeket, az egyházakat és a civil szervezeteket, valamint a közszolgálati médiumokat és az önkormányzatokat is arra kérte, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a Szovjetunióba hurcoltakról.

A XV. kerületi önkormányzat az Újpalotai Közösségi Házban rendezett „rendhagyó történelemórát” a kerületi középiskolás diákoknak. Az eseményen dr. Pintér Gábor alpolgármester tartott rövid ismertetőt a hetven évvel ezelőtt történtekről.

Megemlékezés az Újpalotai Közösségi Házban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Megemlékezés az Újpalotai Közösségi Házban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

-Ezen az emléknapon arra a mintegy nyolcszázezer magyarra emlékezünk, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként kényszermunkára a Szovjetunióba hurcoltak – mondta. – S, hogy miért fontos az emlékezés? Hogy soha ne felejtsük el a hetven évvel ezelőtt történteket, s hogy tanuljunk ezekből a történelmi eseményekből.

A tanulást segítette elő az a film is, amelyet levetíttek a diákoknak. Szalkai Zoltán 2013-ban készítette a Gyaloglás a Gulágföldön című dokumentumfilmjét, melynek a szibériai Norilszkban forgatott epizódját láthatták a diákok. A rendezvény végén a résztvevők egyperces néma felállással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Comments are closed.