Ellenőrzés a köztereken

Rég nem látott mennyiségű rendőr volt október 18-án a kerület közterületein. Sőt, ha a társszervek képviselőit, a rendészeti dolgozókat és a polgárőröket is hozzávesszük, akkor az sem túlzás, hogy csak úgy „hemzsegtek” az egyenruhások az utakon. Ennek oka, hogy délután 2-től másnap hajnali 2 óráig fokozott közbiztonsági ellenőrzést tartottak a kerületben.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tóth Balázs Ádám rendőr őrnagy, a kerületi kapitányság rendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy részben lakossági visszajelzések, részben a közterületi jelenlét növelésének szándéka indokolta az akciót. A fokozott ellenőrzésben mintegy ötven egyenruhás rendőr (a kapitányság rendészeti osztályának beosztottjai), civil ruhás nyomozó, közterület-felügyelő és polgárőr vett részt. Az eligazításkor azt a feladatot kapták, hogy a kerület kiemelt fontosságú területeit, a vásárcsarnokot és a bevásárlóközpontokat, illetve azok környékét, valamint valamennyi közterületet alaposan vizsgáljanak át, a kerület több pontján is ellenőrizzék az autóvezetőket.
Az akció végül a vártnál is jobb eredményt hozott. A rendőrök ugyanis az egyik újpalotai vendéglátóhelyen egy országosan körözött férfit fogtak el, aki megpróbált hamis nevet megadni, de hamar lebukott. A rendőröknek ugyancsak sikerült egy, a helyi szervek által körözött embert is előállítaniuk a kapitányságon, illetve egy ember ellen mozgássérültkártya jogosulatlan használata miatt, kettő másik ellen pedig ittas járművezetés miatt indult vizsgálat.
– Az igazi nagy fogás azonban egy kábítószer-hálózat felszámolása volt – tudtuk meg az akciót vezető őrnagytól –, az éjszaka folyamán ugyanis sikerült hat fogyasztót és egy dílert előállítanunk. A díler lakásában házkutatást tartottunk, és mintegy egy kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltunk le.
A fokozott ellenőrzések gyakoriak a kerületben, ám ekkora volumenű közbiztonsági akcióra azért csak elvétve akadt példa. Ugyanakkor a jövőben szeretnének sűrűbben is sort keríteni ezekre, melyektől a közbiztonság drasztikus javulását várják az illetékesek.

Comments are closed.