Ellenőriztetni kell a kéményeket a fűtési szezon előtt!

A társasházaknak továbbra is kötelező a kémények ellenőriztetése – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz). A családi házakban élőknek ugyan nem kötelező már az ellenőriztetés, de a cég ajánlja, hogy az ingatlanok tulajdonosai végeztessék el az átvizsgálást.

Az ellenőrizendő fővárosi lakások 75 százalékában már kontrollálták a kéményeket a Főkétüsz munkatársai, ám az otthonok 14 százalékába annak ellenére nem jutottak be, hogy a kéményellenőrzés ingyenes, ám kötelező a társasházi lakástulajdonosok részére – derült ki a cég sajtótájékoztatóján.
Egyre több lakásban szerelnek fel szén-monoxid-érzékelőt, ám ez nem pótolja a kéményellenőrzést. Az ellenőrzés adja a biztonságot, a szén-monoxid-érzékelő csak vészriasztásra szolgál. A családi házban élőknek is azt ajánlják: annak ellenére ellenőriztessék a kéményt, hogy számukra ez már nem kötelező.
A már ellenőrzött 300 ezer lakás kéményei közül 1242 esetében állapították meg, hogy életveszélyes, vagyis azonnali műszaki beavatkozás szükséges; 28 ezer esetben, azaz minden tízedik kéménynél derült ki, hogy javításra van szükség.

Comments are closed.