Ellenőriztessük a klímát az autóban!

A klíma- és a hűtő-fűtő rendszer tisztíttatása aktuális a jó idő beköszöntével. Ha elhanyagoljuk a klíma karbantartását, azzal nemcsak a rendszer veszít teljesítményéből, de sűrűbben kell majd tankolnunk, ráadásul a baktériumok is könnyebben szaporodnak, és jutnak be az utastérbe.

Fotó: XV Média, Nagy Botond
A rendszeres fertőtlenítés hiányában a láthatatlan élősködők akár allergén reakciókat is kiválthatnak. Így fordulhat elő, hogy a klimatizált autóban utazás közben tüsszögéssel, köhögéssel, szemgyulladással küszködünk.
Az autóban lévő klíma használata nemcsak a komfortérzet növelését szolgálja, hanem biztonsági szempontból is fontos. A legnagyobb kánikulában, amikor az ember agya szinte „felforr” a hőségtől, a vezetés közbeni reakcióidő csökken, így jelentősen megnő a balesetek kockázata.
– A klímaberendezést gázzal töltjük fel. Megmérjük, elegendő-e a nyomás, és ha szökik a gáz, a szivárgás helyét is felderítjük, s természetesen orvosoljuk a problémát – magyarázta Vígh Dániel autószerelő.
A klíma mellett a pollenszűrő állapotát is érdemes megvizsgálni, mivel az nagyon könnyen és gyorsan eltömődhet. Éppen ezért célszerű legalább egyszer egy évben megnézetni és kitisztíttatni mind a szűrőt, mind az üreget, amely befogadja. A szűrő állapotát orrunkkal is ellenőrizhetjük, az eltömődött szűrő ugyanis – különösen párás, nedves időszakban – záptojásszagot áraszt magából.
Mindezeken túlmenően szakítsunk időt – egészségügyi okok miatt – a szőnyegek porszívózására és a belső tér portalanítására is.

Comments are closed.