Ellenőrizhetők a használt autók

Januártól tesztüzemben, várhatóan februártól pedig már élesben működik a Jármű Szolgáltatási Platform. Ezen – az ügyfélkapun keresztül – bárki lekérdezheti az általa megvásárolni kívánt, itthon forgalomba hozott jármű nyilvántartási adatait – adta hírül az MTI.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Belügyminisztérium által létrehozott online felületen a rendszám beírása után olyan műszaki adatok kérhetők le, mint a gépjármű baleseti előélete, a kilométeróra valós állása, valamint elérhetők az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.
A központi adatbázisrendszerből korlátlanul és ingyenesen lehet utánanézni a gépjárműveknek. A platform egyik nagy előnye, hogy az új autótulajdonos ellenőrizheti, hogy ténylegesen annyi-e a kilométer­óra állása, mint az adásvételi szerződésben szerepel. Amennyiben nem, lehetősége van megtévesztésre vagy kölcsönös megtévesztésre hivatkozva feljelentést tenni. Ez utóbbi általában a sok gazdát cserélt autóknál fordulhat elő, és azt jelenti, hogy az egyik fél sem tudott arról, hogy a kilométerórát visszatekerték.
Ha pedig fény derül a csalásra, a jogszabály alapján az eladó nem térhet ki a visszavásárlástól, viszont amennyiben a járművet időközben jelentős mértékben használták, akkor ennek értékcsökkentő hatását le kell vonni a visszajáró vételárból. Az óra manipulálása egyébként akár egyéves szabadságvesztéssel is sújtható.
Bár a rendszer a külföldről behozott autók előéletét nem tartalmazza, attól a pillanattól kezdve, ahogy Magyarországon forgalomba kerül, már megtalálható az adatbázisban.

Comments are closed.