Ellenőrizhető az új ForintApp alkalmazással a bankjegyek valódisága

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

Lezárul az év végén a bankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján. Az újonnan kifejlesztett ForintApp alkalmazással a bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével megvizsgálható a pénz valódisága.

A bankjegyek megújítását az elmúlt öt évben végezték el, a régi bankjegyek bevonása majdnem teljesen végbement. A régi tízezressel még december végéig lehet fizetni, és ezzel ér véget a bankjegycsere. Az új bankjegyek biztonsági elemei könnyen azonosíthatóak. Az öt év alatt 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi bankjegyet vontak be. A régi bankjegyek mindössze 4 százaléka nem érkezett még vissza a jegybankba.

A sajtótájékoztatón beszámoltak arról is, hogy az új bankjegyekhez okostelefonos applikációt készítettek. A ForintApp alkalmazással a bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével megvizsgálható a pénz valódisága, és az egyes bankjegycímletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóságélményt nyújt. A ForintApp a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

A ForintApp természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így ha kétely merül fel a pénz valódíságát illetően, akkor bármelyik postahivatalban és bankfiókban vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie.

Comments are closed.