Elkezdődtek az intézményfelújítások

Az eredeti költségvetésben 780 millió forintot különített el a XV. kerületi képviselő-testület az intézményi felújításokra, karbantartásokra. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet következtében azonban ez az összeg 410 millió forintra apadt. A részletekről Bárkai Katalin, a  helyi Gazdasági Működtetési Központ (GMK) főigazgatója beszélt.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A veszélyhelyzet miatti intézménybezárások következtében a GMK-nál is újra kellett szervezni az eltervezett feladatok végrehajtását. Vannak olyan munkák, amiket előrehoznak és a kényszerű intézménybezárás idején végeznek el, de vannak olyanok is, amiket sajnos el kell halasztani.

„Elsőként a Bújócska tagóvoda tálalókonyhájának korszerűsítése történik meg. Ott a kivitelező már végzi a felújítást. Folyamatban van a Budai II. Stadion külső szigetelése, és hamarosan elkezdjük a fűtéskorszerűsítési feladatainkat is. Jelentősebb beruházás lesz az Egyesített Szociális Intézmény Kontyfa utca 3. szám alatti épületének a korszerűsítése, ahol több mint 100 millió forint értékben végzünk majd felújításokat. Ennek a közbeszerzési eljárása folyamatban van, a kivitelezés itt a veszélyhelyzet megszűnése után kezdődhet el” – emelte ki Bárkai Katalin.

A siófoki és a bernecebaráti tábor­ban is lesznek felújítások. Siófokon felújítják az udvart, a tetőt és az elektromos hálózatot, míg Bernecebarátiban a fűtési rendszert korszerűsítik. A Sződliget-házban is a fűtéskorszerűsítést végzik el idén – sorolta a főigazgató.

Ezek mellett természetesen az éves karbantartási munkákat is végrehajtják majd az egész intézményhálózat tekintetében, méghozzá több mint 30 millió forint értékben. Azt is megtudtuk, hogy több mint 100 millió forintot különítettek el a kerületi óvodák, bölcsődék udvarainak, külső játszószereinek felújítására, karbantartására.

A felújítások, karbantartások mellett elkezdődik a jövő évi feladatok tervezése is, a következő évi munkálatok megalapozása érdekében. Így a 2021. évi költségvetés tárgyalási, elfogadási szakaszára már kész tervekkel rendelkezik a GMK.

„Sajnos a koronavírus-járvány áldozatául esett a Micimackó tagóvoda épületének külső felújítása, illetve az udvar rendbetétele. Itt a belső felújítás korábban már megtörtént, az épület külső korszerűsítése azonban idén nem valósul meg, mivel ez egy 200 milliós tétel lett volna. Ugyancsak elmarad a Hartyán óvoda rekonstrukciója. Komoly felújításokat terveztünk ebben az évben a Budai II. Stadionban is: ott a teljes műfüves pályarekonstrukciót, illetve részleges épület-felújítási munkákat kell elhalasztanunk, hiszen a járvány jelentős anyagi áldozatot kíván az önkormányzattól” – tette hozzá Bárkai Katalin.

A főigazgató kiemelte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mire az élet visszatér a normális kerékvágásba, addigra elkészüljenek a feladataikkal. Attól nem kell tartani, hogy a felújítások miatt nem nyitnak ki az intézmények.

Comments are closed.