Eljárás fakitermelés miatt

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Szilas-tó és a mellette fekvő 20 hektáros erdőterület 2019-ben lett fővárosi helyi természetvédelmi terület. Az értékes vizes élőhely és erdő az M3-as autópálya mellett, logisztikai területek szomszédságában található, és magántulajdonban van. A területen erdészeti üzemterv alapján zajlik az erdőgazdálkodás. A Szilas-erdőt tehát erdőgazdálkodás szempontjából nem a Fővárosi Önkormányzat kezeli, ott múlt ősszel a magán-erdőgazdálkodó bejelentése után kezdődött erdészeti fakitermelés.

Az erdőgazdálkodást érintően a helyi jelentőségű természeti védettség miatt előírt természetvédelmi korlátozások között szerepel, hogy egy erdőrészletben az erdőgazdálkodó maximum 3 hektár területet vághat ki, és a felújítást őshonos fafajokkal kell elvégeznie.

„A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat az erdő területén meghagyandó, védett természeti értékeket rejtő facsoportokat jelölt ki (például védett ragadozó madarak fészke, védett növények élőhelye, stb.), és közös helyszíni bejárásokat tartott erdészeti szakemberekkel. A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat a kitermelés folyamatát végig kísérte.

Február utolsó hétvégéjén a Fővárosi Önkormányzat számára is érthetetlen módon, kijelölt, szalaggal körbekerített, védett fajoknak otthont adó területen is történt fakitermelés. Emiatt a Fővárosi Önkormányzat az illetékes erdészeti hatóságnál eljárást kezdeményez, valamint a fővárosi főjegyző, mint illetékes természetvédelmi hatóság hivatalból eljárást indít” – írta közleményében a Fővárosi Önkormányzat.

 

Comments are closed.