Elhunyt Báthory Béla

Életének 76. évében 2017. január 7-én elhunyt Báthory Béla, az Újpalotaiak Baráti Köre Egyesület (ÚBK) elnöke – írta az ujpalotainfo.hu oldal.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Báthory Béla a köz érdekében a közösségért végzett tevékenység területén, évtizedeken át tanúsított derűs, példamutató civil elszántságáért, a lakótelepi közösségek erejébe vetett töretlen hitéért, az Újpalotaiak Baráti Körében, és a Nyírpalota Társaság életében való meghatározó, építő szerepvállalásáért vehette át 2011-ben a Rákospalot, Pestújhely, Újpalota Érdemérem díj elismerést – áll a bpxv.hu honlapon.
Báthory Béla 1984 óta az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület elnöke volt. Az egyesület megalakítása óta töretlenül hitt abban, hogy a lakótelepi emberekből akkor formálódik igazi közösség, ha megteremtik számukra a találkozás, az eszmecsere, a művelődés és a szórakozás lehetőségét. Az Újpalotaiak Baráti Köre – Báthory Béla áldozatos és álhatatos vezetésével – évtizedekig ebben vállal példaértékű szerepet. Az egyesület a rendszerváltás előtt a véleménynyilvánítás szabadságáért küzdött, a ’90-es évek elején politikatörténeti szabadegyetemet szervezett, és képviselőt juttatott a kerületi képviselő-testületbe. Az ÚBK közéleti vitafórumai, filmklubja, báljai, és közös kirándulásai legendásak voltak. Báthory Béla közösségalakító és közösségszervező személyisége nem csupán Újpalota, hanem az egész kerület számára példa volt.

Comments are closed.