Elfolyó villanyóra

Nagy volt a riadalom október 29-én hajnalban a Mézeskalács tér 1. számú házban, ahol az egyik ötödik emeleti mérőóra túlmelegedett, ennek következtében kigyulladt és a tűz pillanatokon belül elterjedt a folyosón.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az órához legközelebb levő két lakás bejárati ajtói megsemmisültek, a mérőórákat fedő szekrény elolvadt, de ugyanez történt a folyosó PVC-burkolatával is, amelynek égésekor mérgező anyagok kerültek a levegőbe. A riasztásra kiérkező tűzoltóknak a házból körülbelül negyven embert kellett az utcára menekíteniük. A tűzoltók a lángokat hamar megfékezték, majd a tűz eloltását követően átszellőztették az épületet és a lakók is visszatérhettek az otthonukba.

–         A nagyobb tragédiát sikerült időben megakadályozni – mondta Szente László, a hivatal közbiztonsági referense. – A két bejárati ajtón, a folyosó burkolatán és a mérőszekrényen túl nagyobb kár nem keletkezett, valamint személyi sérülésről sincs tudomásunk. A történetnek fontos tanulsága, hogy ezekben a 30-40 éves panelházakban nagyon fontos – még akkor is, ha költséges – átvizsgáltatni az elektromos hálózatot, és ha szükséges, akkor a vezetékeket kicseréltetni. A Mézeskalács tér 1. számú ház 44 éves, és amikor épült, az elektromos hálózatot nem ekkora fogyasztásra tervezték.

A Mézeskalács téri tűz kárvallottjai közül egy hölgy a kiszellőztetés után visszatért ajtó nélküli otthonába, míg a másik lakás albérlőit az önkormányzat ideiglenesen a Csokonai Kulturális és Sport Központ szállásán helyezte el. A társasház kezelője, a Palota Holding Zrt. pedig két ideiglenes ajtó beépítésével segített a károsultaknak.

Comments are closed.