Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

A vártnál is jobban megugrott az igény idén az influenza elleni védőoltásra, ezért a gyártó négykomponensű influenza elleni oltóanyagkészletei januárra kimerültek – írta a gyártó.

A hiány annak ellenére lépett fel, hogy az előző évi keresletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosítottak az idei szezonra. Piaci információk szerint a három komponensű vakcina még elérhető azok számára, akik a járvány előtti utolsó pillanatban még be szeretnék oltatni magukat.
Magyarországon az influenza ellen beoltottak aránya nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, de ezzel együtt a több éves stagnálás után immár második éve növekszik az igény.
Tavaly a B vírustörzs okozta a legtöbb súlyos megbetegedést, a Magyarországon végzett laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján idén az A vírustörzs okoz megbetegedést. A két leggyakoribb A törzset a három- és négykomponensű oltások is tartalmazzák, így – valószínűleg – bármely vakcina megfelelő védelmet nyújthat a következő hetekben, hónapokban várható járvánnyal szemben – írta a Sanofi.

Comments are closed.