Életveszélyes hanyagság

A kánikula beköszöntével egyre több helyről halljuk, tűző napon parkoló autóban ne hagyjunk kisgyermeket és állatot. Ennek ellenére évről évre előfordulnak ebből adódó, gyakran tragikus kimenetelmű balesetek.

Ha „csak” 28-30 Celsius-fokos a kinti hőmérséklet, a zárt autóban alig tíz perc alatt 45-50 fokos hőség alakul ki. Ilyen hőmérséklet mellett a csecsemők és kisgyermekek, akiknél még nem alakul ki a hőszabályozás, súlyos, életveszélyes állapotba kerülhetnek. A négylábúakkal is hasonló a helyzet; a bezárt autóban tartott kutya 10 perc alatt visszafordíthatatlan agy-, illetve szervkárosodást szenvedhet.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Amennyiben autóba bezárt gyermeket vagy állatot látunk, próbáljuk meg mihamarabb kiszabadítani, de előtte hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot. Ha egyik ajtót sem tudjuk kinyitni, próbáljuk az egyik, lehetőség szerint a bent ülőtől legtávolabbi, oldalablakot betörni. Ha lehet, kerítsünk egy tanút, szintén saját „védelmünket” szolgálja, ha a szituációt lefotózzuk – tanácsolja Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője.
Az ablak betörése nem minősül ilyen esetben bűncselekménynek, hanem életmentő segítségnek számít. A btk. 23. paragrafusa szerint ugyanis „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.”

Comments are closed.