Életre kelt Budapest zöld patakja 

Karácsony Gergely főpolgármester papírhajót bocsátott vízre a frissen revitalizált Rákos-patakban november 20-án a Mogyoródi út és az Egressy út közötti csatornaszakasznál

„A Rákos-patak revitalizációja Budapest egyik legjelentősebb zöld beruházása. A célunk, hogy végre a patak ne szeméttel teli csatornaként funkcionáljon, hanem olyan hely legyen, ahová a budapestiek feltöltődni járnak” – jegyezte meg a főpolgármester a beruházást átadó ünnepségén. Elmondta: fontosnak tartja ezt a fejlesztést, mert az elmúlt évtizedekben a világban az volt a tendencia, hogy a városokban élőket elválasztják a település vizeitől, most viszont változás állt be, megpróbálják a városi vizeket közelebb vinni az emberekhez.

A csatornaszakasz fejlesztése a Főváros TÉR_KÖZ pályázatából valósulhatott meg. A főváros reményei szerint a 44 km hosszú Rákos-patak idővel szemétlerakó csatornából újra rekreációs övezetté alakulhat. Ennek érdekében ezen a részen helyeállították a patak korábban betonlapokkal kibélelt medrét, és megtisztították a sok illegális hulladéktól.

„Nagy öröm számomra, hogy amit a 2014-es kampányban megálmodtunk, az most megvalósult és hogy a főváros támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a Rákos-patak Budapest első zöld patakja legyen” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A fejlesztésnek köszönhetően egy 185 négyzetméteres térkő-burkolatú fogadótér és 1350 négyzetméteres szórt burkolatú sétány is létesült. A patak bal partja napelemes térvilágítást kapott, a területen 29 padot, 6 napozóágyat, 25 hulladékgyűjtőt, 6 kerékpártámaszt és 2 ivókutat helyeztek el, és a zöldfelületet is bővítették. A több mint 2000 négyzetméternyi területre közel 100 fát, valamint tízezer évelő növényt és cserjét telepítettek és 13 ezer négyzetméter felületet gyepesítettek.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester kitért arra, hogy a Rákos-patak évtizedeken keresztül csatornaként funkcionált, élővilága kihalt, hulladékkal és környezetszennyező anyagokkal volt tele. Zugló önkormányzata ezt nem fogadta el, ezért tervet készített a természetközeli állapot visszaállítására.

Karácsony Gergely, Horváth Csaba és Tóth Csaba országgyűlési képviselő közösen vágta át a nemzeti színű szalagot, majd a patakba engedték azokat a lebomló papírból készült kishajókat, melyet a gyerekek készítettek a nap folyamán, amikor is birtokba vették a lakosok a megszépült környéket kulturális és sportprogramok kíséretében.

Comments are closed.