Életmódváltás kalóriaszámolással

Ezt a módszert Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa elsősorban a testsúlyukat csökkenteni vágyóknak szokta javasolni. Mégpedig az életmódváltás elején, az első pár hétben.

A szakember szerint hasznos, ha a diéta első egy-két hetében az egyén számolás szintjén is monitorozza kalóriabevitelét. Ez azért jó, mert ha leírjuk, hogy mit eszünk az adott napon, az már önmagában ad egy kontrollt. Emellett, ha pár napon keresztül ki is számítjuk a kalóriabevitelünket, pontos képet kapunk arról, hogy egyes étkezéseink mennyi kalóriát tartalmaznak. – Eleinte meglepetésként érhet minket, hogy ténylegesen mennyi a napi kalóriabevitelünk, hiszen ahogy a mondás is tartja, sok kicsi sokra megy. Nagyon fontos, hogy legyünk őszinték, és minden egyes falatot számítsunk bele az adott napi energia­bevitelbe, valamint ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az italoknak is gyakran van kalóriatartalma – tanácsolja Szabó Krisztina.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A módszer alkalmazásához csupán egy grammra pontosan mérni tudó mérlegre, egy kalóriatáblázatra (az interneten számos példány áll rendelkezésünkre), valamint – ha papíralapon szeretnénk vezetni – egy füzetre van szükség.
Ha van internetelérésünk, netán okostelefonunk is, számos magyar nyelvű, ingyenesen letölthető/használható honlap, illetve applikáció áll rendelkezésünkre. Ezek általában ötvözik a táplálkozási napló vezetését az energia- és akár tápanyagszámítással, tehát nem nekünk kell kiszámítani az ételek tápanyagtartalmát, ami nagy segítség lehet.
Nem véletlen a tápanyagtartalom megfogalmazás a kalóriatartalom helyett. Ugyanis nagyon fontos, hogy ne csak a kalóriákat számolgassuk, de figyeljünk a tápanyagok helyes arányára is, ami 15-20 százalék fehérjéből, 50-55 százalék szénhidrátból és 30 százalék zsírból álljon.
Testsúlycsökkentő diétánál az egyéni energiaszükséglet kiszámítása sem bonyolult; magasságtól, valamint fizikai aktivitástól függően nagyjából 1200 és 1800 kalória között mozog.

Comments are closed.