Életmentő hűsítő praktikák

A nyári hőség az idősek szervezetét nagyon megterhelheti. A veszélyek megelőzése érdekében a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hasznos tanácsokkal segíti a lakosságot.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A szakemberek nyomatékosítják, hogy meleg időszakban a déli és kora délutáni órákat lehetőleg töltsék otthon az emberek besötétített szobában. Nagy melegben a hűsítő zuhany nagy segítség lehet, és érdemes minél többször felfrissíteni a testet nedves borogatással, főként tarkótájt. Fontos, hogy forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást. A szabad levegőn való tartózkodás is a kora reggeli és esti órákra essen, napközben szigorúan csak árnyékos helyen szabad pihenni.
Testünk normális körülmények között izzadással hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a testünk hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. További részletek az Életképek 13. számában olvashatók.

Comments are closed.