Életmentés soron kívül

Tóth Renáta, a Területi Gondozó Szolgálat munkatársa január 6-án szokásos munkanapjára készült. A Klebelsberg Utcai Idősek Klubjából az egyik ápoltjához indult. Szerda lévén nem ott kellett volna kezdenie. A nénit ugyanis csak keddenként és csütörtökönként látogatta, ám az idős asszony állapota miatt úgy látta jónak, ha aznap mégis benéz hozzá. Ahogy belépett az idős hölgy lakásába, az arcába csapott az épületből kiáramló sűrű fekete füst.

– Nagyon megijedtem, de azonnal bevillant, hogy mit kell tennem ilyenkor, így gondolkodás nélkül cselekedtem – magyarázta Tóth Renáta.
A gondozónő felhívta felettesét, és kérte, hogy értesítse a tűzoltókat és a mentőket.
– A füst ellenére bementem a lakásba. Útközben kinyitottam az ablakokat. A nénit hangosan szólítgattam, de ő nem válaszolt. Végül a legbelső szobában akadtam rá, ahol békésen aludt – mondta a gondozónő.
Tóth Renáta papucsban, hálóingben hozta ki az idős asszonyt a lakásból. Annyi lélekjelenléte azonban volt, hogy az áramot lekapcsolja. Mint utólag kiderült, a füstöt a bojler meghibásodása okozta. A keletkező tűz azonban az épület több helyiségét is megrongálta, s mivel a gázt is ki kellett kapcsolni, az idős hölgyet ideiglenesen a lánya lakásába költöztették.
Tóth Renáta nem engedte, hogy a mentők kórházba szállítsák, ám asztmatikus köhögése miatt néhány napot betegállományban kellett töltenie.
– Nem érzem magamat hősnek, csak azt tettem, amit bármelyik kolléganőm megtett volna – hárította el a gratulációt. – Mindennap mindent megteszünk, hogy az idősek segítségére lehessünk, ez történt ezen a napon is.

Comments are closed.