Élethosszig tartó tanulás

Tanulás, munka, gyerek. Az életfeladatok nem csak fiatalon okoznak fejtörést a mindennapokban, az idősebbeket is számos változás elé állítja. Negyven év felett a szakemberek állítják, ugyanolyan pszichés problémákkal küszködünk, mint húszévesen. Vajon milyen kilátásai vannak egy fiatalnak, és hogyan tud boldogulni egy középkorú, ha újra iskolapadba kerül?

Csábító felnőttképzés

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján a magyarországi felnőtt lakosság egyre szívesebben vesz részt mind iskolarendszerű, mind azon kívüli képzéseken. A KSH a 25–64 éves népesség oktatásban, képzésben való részvételét vizsgálta. A felmérés szerint 2016-ra mind a nők, mind a férfiak körében emelkedett a továbbtanulási szándék. A legfeljebb nyolc általános iskolai osztállyal rendelkezőknek valamivel több mint 17 százaléka, az érettségivel rendelkezőknek már több mint egyharmada, a felsőfokú végzettségűeknek pedig 55 százaléka tanult tovább valamilyen képzésen.

Negyven felett iskolapadban

Illusztráció, Fotó: XV Média, Nagy Blotond

Illusztráció, Fotó: XV Média, Nagy Blotond

Márta negyvenkét évesen megözvegyült, és egyedüli családfenntartóként egzisztenciát kellett teremtenie. Csak egy szakmunkás-bizonyítvány volt a kezében, ezért újra az iskolapadba ült, hogy megszerezze az érettségit, és ezzel jobban fizető munkahelyet találjon. Mint mondta, ebben az életkorban nehéz összeegyeztetni a tanulást a családdal és a munkával. Sokszor csak késő éjszaka jutott el a könyvekig, és holtfáradtan kezdett neki a gyakorlásnak. „Sokszor sírtam, amikor a lányok nem láttak, aztán az osztálytársak, tanárok valahogy mindig átlendítettek a holtponton. A jó jegyek is inspiráltak” – mesélte a tanulásról. Embert próbáló feladat volt, de nagy hajtóerőnek bizonyult a jobb életminőség elérése, és éppen ezért megérte. „Hihetetlenül boldog voltam, amikor kézhez kaptam az érettségi bizonyítványt” – mondta. Az első lehetőséget megragadva pedig beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra, melyet a munkanélküli-iroda jóvoltából ingyen végzett el.
A KSH adataiból jól látszik, hogy az államilag támogatott képzések mellett már a fizetős felnőttképzési tanfolyamok is egyre kelendőbbek. A munkaügyi központok azonban főként az állam által elismert szakképesítéseket ajánlják, olyat, amit Márta is elvégzett.

Népszerű csapatépítés

Az egyik legnépszerűbb képzési típus a konferencián és szemináriumon való részvétel. Jelentős a csapatépítő tréninget, a nyelvtanfolyamot, az ismeretterjesztő előadásokat látogatók aránya, míg szintén kedvelt a munkához kapcsolódó betanítás és az OKJ-képzés is – derül ki a KSH adataiból. A motivációkról is kérdeztek, és legtöbben a karrierkilátásokat említették, a jobb elhelyezkedési esélyek mellett a személyes érdeklődési kör, illetve a mindennapi életben hasznos ismeretek megszerzése is inspirálóak a felnőtteknél. Számottevő vonzerő még az új emberekkel való megismerkedés lehetősége és a magasabb színvonalú munkavégzés is.
Ezt említette Márta is, aki ma már csecsemő- és kisgyerekgondozóként dolgozik egy fővárosi intézményben. Az egzisztencia megteremtése a magán­életére is kihatott, egyre nagyobb önbizalma lett, az új barátok, programok nyitottabbá, érdeklődőbbé tették. Azonban azt hozzátette, hogy szerinte hiába foglalkoznak állami szinten is többet a felnőttek továbbképzésével, a lehetőségeken és az akaraterőn kívül sok mindennek passzolnia kell ahhoz, hogy sikeres legyen a tanulás.

Fiatalon céltudatosan

Fotó: XV Média, Nagy Blotond

Fotó: XV Média, Nagy Blotond

Kristóffy Róbert 23 éves létére már sok kihívással találkozott. Ahogy ő fogalmaz, még jócskán az útkeresés tölti be mindennapjait, de nagyon örül, hogy rátalált a KoMa Bázisra, ahol kiélheti álmait és segítenek reális célokat találni. „A László Gyula Gimnáziumba jártam, majd érettségi után volt bennem egy megfelelési kényszer, hogy diplomát szerezzek. Egyetlen cél motivált, hogy elismerjenek és sok pénzt keressek” – mondta Kristóf. Idővel azonban rájött, hogy nem gazdag, hanem boldog szeretne lenni. Mivel a rajzolást, a graffitizést mindig szerette, ezért a grafikusszakmát választotta, de végül az ötvösségnél kötött ki. „Egyelőre alkalmi munkákban élem ki az alkotókedvemet, mivel egy műhely kialakítása többmilliós befektetést igényel” – magyarázta.
A kerületben több helyen lakott, az újpalotai lakótelepet nagyon szerette. Biztonságot nyújtott számára, hogy mindig volt egy csapat, akikhez hozzácsapódhat. Azonban hamar belecsúszott balhésabb ügyekbe, drogozásba. Szerencsére rátalált a komásokra, és ez szerinte segített átlendülni a holtponton, reális célokat elérni, a minőségibb időeltöltés felé elmozdulni. Ma már az előadások technikai részében segít, közösségi munkát végez, illetve edzéseket tart a konditeremben.

Pszichés felkészüléssel

Geist Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Hozzáértők szerint a sikeres életvezetésben és az egyéni pályaút kialakításában a tanulás mellett jelentős szerepe van a mentális felkészülésnek is. Geist Gábor, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának vezetője elmondta, hogy a szakembereik főként információval, a pályaorientációs konzultációs lehetőségekkel nyújtanak segítséget a hivatás-, valamint a munkahelyválasztás terén.

Comments are closed.