Élet a könyvek között

Tárnyikné Szepessy Zsuzsanna nyugdíjba vonulásával megüresedett a Zsókavár utcai (Spirál ház) Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vezetői posztja. Szerencsére nem sokáig, mert januárban Ludasi Tündét nevezték ki a könyvtár új vezetőjének. A 32 évnyi könyvtári tapasztalattal rendelkező szakemberrel stílszerűen a magyar kultúra napját követően Cseh Tamás műveiből készített kiállítás díszletei között beszélgettünk.

Fotó: XV Média, Varogsz

Fotó: XV Média, Varogsz

– Miért pont Cseh Tamás?
– Szerettünk volna egyedi módon megemlékezni a magyar kultúra napjáról. Erre pedig jó lehetőséget kínált Cseh Tamás emlékének a felidézése, aki idén, pont a kultúra napján lett volna 75 esztendős. A róla szóló könyvekből, CD- és bakelitlemezeiből kiállítást rendeztünk be, illetve a számait is meghallgattuk. Öröm volt megtapasztalni, hogy a dalait még ma is szinte minden korosztály ismeri.
– Ez a kiállítás azt is jelzi, hogy az újpalotai könyvtár a jövőben is nyitott szemlélettel üzemel majd?
– Feltétlenül, sőt eltökélt célunk, hogy minél többször kimozduljunk, s a könyvtár falain túl is kínáljuk szolgáltatásainkat. Nemrég jártunk az újpalotai Idősek Klubjában, az is jó élmény volt a számunkra, ezért mindenképpen szeretnénk megismételni. Fontosnak tartjuk a kerületi intézményekkel, klubokkal való együttműködést.
– Milyen újdonságok várhatóak idén?
– Mindjárt egy jubileum, idén vagyunk tízévesek. Ezenkívül szeretnénk majd minden hónapban legalább egy felnőtt rendezvényt tartani. Már januárban elindítottunk egy új kezdeményezést, kéthetente egy témában tematikus kiajánlót készítünk az iskoláknak, óvodáknak. Az új év, új kezdet című témán már túl vagyunk, most a farsangon van a hangsúly, majd a kötés, horgolás következik.
– Ugyancsak újdonságnak számít, hogy felhívjuk látogatóink figyelmét a hónap szülöttjére. Januárban többek között A. A. Milnén és a Micimackó-történeten volt a hangsúly. A jövőben tervezünk író-olvasó találkozókat, szeretnénk nyári napközis tábort is szervezni, és a hagyományos programjainkat, a diafilmvetítéseket, a mesefeldolgozásokat és a baba-mama klubot is folytatni szeretnénk.

Comments are closed.