Elektromos autó

Azoknak érdemes elgondolkodniuk elektromos autó vásárlásán, akik főként a városban közlekednek, fontos számukra a környezetvédelem és rendelkeznek kellő alaptőkével.
Bár egyre több kormány kínál adókedvezményt vagy állami támogatást megvételükhöz, egy villanyautó 8 millió forint körüli összegbe kerül. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a magyar kormány is tervezi „a tisztán elektromos üzemű gépjárművek elterjedését ösztönző vásárlási támogatás bevezetését, amelyet az európai jogszabályokkal összeegyeztethető formában kíván megvalósítani”.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az elektromos autók terjedéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő töltőállomás-hálózat kialakítása, hiszen az ilyen gépjárművek 90-130 kilométert tudnak egy feltöltéssel megtenni. A hazai töltőhálózat kiépítéséhez az önkormányzatok kaphatnak támogatást a jövőben, az erről szóló tender – szintén az NGM információi szerint – várhatóan a következő hónapokban jelenik meg.
Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a hagyományos gépjárműnél lényegesen drágább beruházás nemigen térül meg még úgy sem, hogy üzemeltetésük a gyártók szerint negyedannyiba kerül. Azt is érdemes megfontolni, hogy amíg a benzinkútnál egy-másfél perc alatt megtöltjük a tankot, a villany­autó töltési ideje normál háztartási konnektorból 6-8 óra, azaz főként éjszakára időzíthető. Végül: mivel egyetlen töltéssel maximum 130 kilométert tudunk megtenni, az autós nyaralásokat el lehet felejteni, vagy fenn kell tartani, esetleg bérelni egy másik, nagyobb távok megtételére alkalmas kocsit.

Comments are closed.