Éjfél körül várható előzetes eredmény a választásokról

Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye – közölte az Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője.

Az eredmény éjféli időpontját Pálffy Ilona az április 7-i sajtótájkoztatón azzal indokolta, hogy a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben induló jelöltek száma. A bizottságoknak ugyanis annyifelé kell válogatniuk a voksokat, ahány jelölt indult, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük kell.
Az iroda vezetője azt is közölte, hogy a végleges eredményt csak jövő szombat, azaz április 14-e késő délután vagy este tudják közölni. Ezt azzal indokolta, hogy be kell várniuk a külképviseleteken leadott szavazatokat. A külképviseletről érkező voksokat szombat délelőtt keverik be – az átjelentkezéses szavazatokkal együtt – az adott választókerületekben a fel nem nyitott urnákba. Arra is van esély, hogy a levélszavazatok feldolgozásával is végezzenek szombatra.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, ahol szoros a verseny, ott az NVI már vasárnap jelezni fogja a honlapján, hogy megfordíthatják az eredményt az átjelentkezéssel leadott, valamint a külképviseletekről érkező szavazatok – írja az MTI.

Comments are closed.