Együttműködés a Bethesda-kórházzal – ülésezett a testület

Interpellációkkal vette kezdetét az idei első képviselő-testületi ülés január 24-én, öt képviselő tette fel kérdéseit a kerület vezetőinek. A válaszok után 21 napirendet tárgyalt a grémium.

Módosította a testület a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Változik a Palota ápolási támogatás, a Palota lakhatási támogatás, a Palota temetési támogatás és a Palota gyermekétkeztetési támogatás igénylésének feltétele. A változtatások nyomán a támogatásokat a korábbiaknál többen kérhetik majd.

Dr. Lamperth Mónika jegyző, Hajdu László polgármester, Dr. Pintér Gábor alpolgármester/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Lamperth Mónika jegyző, Hajdu László polgármester, Dr. Pintér Gábor alpolgármester/Fotó: XV Média, Vargosz

Együttműködési megállapodást köt a testület a Bethesda Gyermekkórházzal, aminek értelmében a volt Észak-Pesti Kórház 10. számú épületének egy részében pályázatban vállalt mosodafejlesztést valósít meg a gyerekkórház. Cserébe a kórház szakorvosai gyermekszakrendeléseket végeznének egyes kerületi szakrendelőkben.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a kerület három részén, 1-1 játszótéren mozgássérült és fogyatékos gyermekeknek játszóeszközöket létesít, öszszesen 30 millió forint értékben. Azt, hogy melyik játszótereket szerelik fel a speciális eszközökkel, a későbbiekben választják ki.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Emelkedik a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők illetménye is. A törvényi rendelkezések alapján a polgármester havi illetménye 997 170 forint, a költségtérítésének összege pedig 149 576 forint havonta. Ez alapján az alpolgármesterek havi illetménye 897 453 forintra, a költségtérítésük 134 618 forintra emelkedik. Dr. Balázs Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját 2017. január 1-jétől havi 448 727 forintban, költségtérítését havi 67 309 forintban állapították meg. A vonatkozó rendelet szerint a képviselő havi tiszteletdíja a polgármester illetményének (alapilletmény, illetménykiegészítés és vezetői illetménypótlék) 20 százaléka.

A fővárosi és kerületi önkormányzatok között elosztott bevételekből a tervek szerint idén 5 milliárd 644 millió 498 ezer forint illetné meg kerületünket. Ezzel az előző évhez képest 15 millió 928 ezer forinttal csökken önkormányzatunk forrásmegosztásból származó bevétele. A képviselő-testület elfogadásra javasolta a fővárosnak a 2017-es forrásmegosztás-tervezetet.

A jelenlegi pénzbeli gyógyszertámogatás helyett áprilistól az önkormányzat bevezetné a Palota gyógyszerkártyát, amivel a jogosultak a programhoz csatlakozó gyógyszertárakban fizethetnének.

Határozat született a Rákospalotai vértanúk és hősök 1956-os emlékművének és a Rákospalotai kitelepítettek 1953 emlékművének az építéséről. A mementókat a Magyarok Nagyasszonya templom környezetében állítaná fel az önkormányzat.

(A testületi ülések élőben és felvételről is teljes terjedelmükben megtekinthetők az onkormanyzatitv.hu és a bpxv.hu honlapokon.)

Comments are closed.