Egyházi fenntartásba kerül a Száraznád iskola

Egyetértett a képviselő-testület azzal, hogy a Száraznád Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola a következő tanévtől a katolikus egyház fenntartásába és működtetésébe kerüljön azzal a feltétellel, hogy a kiemelt figyelmet igénylő tanulók nevelés-oktatását még legalább 20 évig biztosítja az egyház. Ennek teljesülésével az iskolaépületet a 2016/2017-es tanévtől határozatlan időre ingyenesen az egyház használatába adja. Az önkormányzat és az egyházmegye közötti használati szerződés megkötéséről június 28-án döntött a képviselő-testület.

Kéfer György/Fotó: XV Média, Vargosz

Käfer György/Fotó: XV Média, Vargosz

A grémium elfogadta, hogy az intézmény szeptembertől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fenntartásában és üzemeltetésében, az újpesti Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola telephelyeként működjön tovább.
– Az eddig is a Száraznád iskolában tanuló gyerekek szempontjából ez a döntés nem jelent változást. Az épületrész, ahol a sérült gyerekek oktatását szervezik gyakorlatilag érintetlenül marad, és részükre semmi olyan kötelezettséget nem ír elő az egyház, amely az egyházi iskolákra nézve kötelező. Az egyik üresen álló épületben 2017-től az egyház katolikus oktatási rendű nyolc­osztályos általános iskolát indít, felmenő rendszerben. Ott már az egyházi iskolákra és az azokban tanulókra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek. A két oktatási forma elkülönülten működik majd az épületegyüttesen belül – nyilatkozta az XV TV-nek Käfer György, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója.
A katolikus iskolában indítandó osztályok számát a jelentkezők létszáma határozza majd meg. Az egyházi iskolai osztálynál alapvető feltétel, hogy legyen vallását gyakorló keresztény, tehát katolikus, református vagy evangélikus családból származó a gyermek.
Az egyházi iskolák is állami normatívából működnek, és az oktatásra is kötelezőek az állami előírások, ez is a kerettantervre alapul. Különbség viszont, hogy az egyházi iskolákban a hittan kötelező tantárgy heti 2 órában.

Comments are closed.