Egyensúlyt teremtenek a váratlan helyzetekben

Cseh Tamás Tangó című dalával és a számra készített tánccal kezdődött a kerületi székhelyű ÉTA (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok) Országos Szövetsége fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepség Balatonmáriafürdőn. A születésnapra összegyűltek a szervezet tagszervezetei is. Papp Ágnest, az ÉTA ügyvezető elnökét a szerteágazó munkájukról kérdeztük.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Hogyan jellemezné az elmúlt két évtizedes tevékenységüket?

– A szövetség 1997-ben alakult, 36 civil szervezet részvételével.  Összefogjuk az értelmi sérülteket szolgáló szervezeteket, kiemelt feladatunknak tekintjük a gyakorlati segítségadást a fogyatékosügyben érintett családoknak. Ezenkívül fontosnak tartjuk a társadalmi integrációt, a szociális biztonságot és rehabilitációt, valamint a fogyatékossággal élők jogainak érvényesítését, érdekvédelmüket.

–  Váratlan élethelyzet, amikor fogyatékossággal születik egy gyermek, vagy fogyatékossá válik egy  családtag. Hogyan tudják az érintett családok mindennapjait segíteni?

– Az állami, civil, egyházi feladatteljesítések ugyan könnyítik a speciális gondozást, ugyanakkor nem kezelik a szűk közösség instabillá váló érzelmi, mentális helyzetét. A mentálhigiénés családi programjaink ezekre a helyzetekre jelentenek gyógyírt.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A szociális szférában dolgozók hogyan tudnak megbirkózni az embert próbáló feladatokkal, leterheléssel?

– Kulcsfontosságú a fogyatékossággal élő embereket tartósan gondozó kollégák pszichés egyensúlyának támogatása, a kiégésük elkerülésének és munkakörük hosszú távú megtartásának segítése. A szövetség ennek érdekében olyan rekreációs programokat hirdet számukra, ahol szakképzett mentorok irányításával a pihenés mellett kibontakoztathatják a közösségi és a kulturális igényüket is.

–  Vándorkiállításaikon többször megcsodálhattuk a sérült emberek alkotásait. Az országszerte megrendezett bemutatóik milyen célt szolgálnak?

– Erősítik a fogyatékossággal élők társadalmi hasznosságát, befogadását. Ezenkívül befolyásolják a fiatalok életérték-szemléletét, melyet érzékenyítő programjaink, valamint a diákok önkéntes és közösségi szolgálata is kedvezően befolyásol.  A XV. kerület kiváltságos helyzetben van, hiszen a városrész vezetőségének szociális érzékenysége országosan példaértékű, nemcsak szövetségünk sikeres működéséhez járulnak hozzá, hanem a kerületi esélyegyenlőség megteremtésében is  jelentős a szerepük.

Comments are closed.