Egyenes gerinccel

A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült, és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik. A fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél, különösen az iskolás- és serdülőkorban a gyors növekedés következtében hanyag, helytelen testtartás alakulhat ki. Ezek a fiatalok igen gyakran feltűnően kerekhátúak, vállaik előreesnek, csapottak, mellkasuk lapos, hasuk előredomborodik, fáradékonyak, nehezen tanulnak.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani, igaz azonban, hogy ezt nem tudja hosszabb időn keresztül fenntartani, hanem rövidesen visszaesik saját megszokott, pihentető tartásába.
Ilyen esetekben rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálása. A hanyag tartást el kell azonban különíteni a gyermekkori gerincbetegségektől, amelyek szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek.
A gerincferdules.hu internetes oldalt a VERTEBRA Magyar Gerincsebészeti és Paraplégia Rehabilitációs Alapítvány azért hozta létre, hogy segítsen a szülőknek és a gyermeknek a gerincbetegségek megelőzésben, valamint a ­gyógyulásban.
(bil)

Comments are closed.