Egy kutyajó hely a kerületben

Tíz évvel ezelőtt egy nyugat-európai bevásárlóközpontban bóklászva egyszer csak szembejött velem egy német dog. A böhöm nagy állat gondtalanul sétálgatott a sorok közt gazdája oldalán. Akkor azt gondoltam, fényévekre vagyunk attól, hogy ez Magyarországon is megtörténhessen. Ma pedig mindez természetes az AsiaCenterben is, hiszen a XV. kerületi bevásárlóközpont deklaráltan állatbarát, méghozzá immár öt éve.

Mindez nem annyira meglepő, hiszen az AsiaCenter marketing és kommunikációs vezetője, Varga Kornélia hosszú ideje elkötelezett az állatvédelem mellett. Elnökségi tagja volt a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesületnek (Herosz), illetve a Rex Kutyaotthon Alapítvány kommunikációs vezetőjeként is dolgozott korábban. Nem mellesleg pedig gazdája Mokkának, a 10 és fél éves német vizslának, aki nap mint nap elkíséri a munkahelyére is.

Az AsiaCenterben az állatbarátság annyira fontos, hogy azokat az üzleteket jelölik meg matricával, ahová a házi kedvenc valamilyen okból nem léphet be, minden máshol alapvető, hogy a négylábú is szívesen látott vendég. Igazi különlegesség, hogy az étterem részen külön asztalok állnak a kutyával érkezők rendelkezésére. A kis kedvencek számára a főbejáratoknál itatótálakat helyeztek el.

A bevásárlóközpont azokat a szabályokat alkalmazza a kedvencek esetében, mint amik a tömegközlekedésben érvényesek. Tehát jól szocializált, chippelt, oltott állatokat lehet bevinni a területére, és ezt oltási könyvvel tudni kell igazolni. Az üzletközpontban pórázon kell tartani a kedvenceket, és természetesen a többi vásárló nyugalmát nem zavarhatják meg az állatok. Varga Kornélia elmondta, hogy az eltelt öt évben nem érkezett panasz a házi kedvenccel érkezők miatt.

Az állatok szeretete sok egyébben is megmutatkozik az AsiaCenterben. Van állatpatika, illetve állateledel és felszerelés bolt, láthatunk egzotikus mini állatkertet, valamint itt található Budapest egyik legjobban felszerelt állatorvosi rendelője, a Vet for Pet kisállat szakrendelő. Emellett az iroda- és raktárközpontként is működő komplexumban az irodaszint is állatbarát, tehát az ott dolgozók munkába is magukkal vihetik kedvencüket.

A bevásárlóközpont együttműködik az állatmentőkkel is: a kisállat szakrendelővel, valamint az Állatmentő Ligával kötött megállapodás alapján külön állatmentő útvonalat tartanak fenn az épületen belül. A Liga esetkocsija az üzletközpont biztonsági szolgálatának felvezetésével, a főbejárat előtt külön az erre kijelölt speciális útvonalon juttathatja el a sérült állatokat a kisállat szakrendelőig.

Mindemellett az AsiaCenter ad otthont a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyáinak tanításához, valamint vakvezető- és segítőkutyák kiképzése is zajlik náluk.

Az AsiaCenter támogatója és helyszíne az állatbarát rendezvényeknek, adománygyűjtéseknek, állati tematikájú családi- és gyermekprogramoknak. A látogatóközönség pedig szívesen fogadja az állatbarát egyesületek kitelepüléseit.

Nem véletlen tehát, hogy a bevásárlóközpont 2017-től kezdve minden évben elnyeri Az Év Kutyabarát Helye elismerő címet, amire természetesen idén is pályáznak.

 

Comments are closed.