Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

A rendszeres mozgásra nagy szükségünk van, és ezt egyre többen ismerik fel. Hol lehet kerületünkben modern körülmények között mozogni? Ezeket a helyeket próbáltuk feltérképezni. Elsőként Ábri Lászlót, a Csokonai Művelődési és Sportközpont (CsKSK) igazgatóhelyettesét kerestük meg.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hozzánk tartozik a kerület tizenhárom műfüves pályája. Ezeket tanítási időben délután 4 és 5 óra után este 8 óráig lehet bérbe venni. A kerületi lakosoknak 50 százalék kedvezmény jár, így az óránként 6-10 ezer forintos bérleti díj felét kell fizetniük. A bérlet váltása előnyt jelent, hiszen akkor a megjelölt időszakban szabad a pálya – mondta az igazgatóhelyettes.
A kerületi sporttelepek ugyancsak a CsKSK-hoz tartoznak, és ezekben ritkán adódik lehetőség a tömegsportra. Ez alól kivétel a Budai II. László Stadion futóköre, melyet a lakosság is ingyenesen igénybe vehet.
A kerületi művelődési házak is biztosítanak lehetőséget a mozgásra, a gerinctornától kezdve a zumbán át egészen az önvédelemig lehet közülük válogatni. Ezen foglalkozások zömét azonban óradíjért lehet igénybe venni, és csak ősztől nyár elejéig tartják az órákat.
Ennek ellensúlyozására az önkormányzat több tornatermet is megnyitott a lakosság előtt. Az első félévben a Szent Korona, a Kontyfa, a Czabán iskola, a Dózsa gimnázium és az újpalotai AST Testkultúra Szalon nyitotta meg szombat vagy vasárnap délelőttönként a sportlétesítményeit a nagyközönség előtt. A felsorolt intézmények az év végéig biztosítják a helyiségeiket a tömegsport kedvelőinek.
Ezt viszont 2017. január 1-jétől alapvetően befolyásolhatja, hogy az önkormányzati fenntartású iskolák (és azok sportlétesítményei is) az átszervezett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatáskörébe kerülnek át.
A kerületi közparkokat is üzemeltető városüzemeltetési osztály információja szerint az elmúlt években hat felnőttjátszótér (fitneszpark) épült a kerületben. Ma már a Zsókavár, a Sárfű, az Ozmán, a Száraznád, a Kontyfa utcában, illetve az újpalotai kis­erdőben is lehet a szabadtéri kondieszközökön edzeni.
Emellett 21 hagyományos grund közül 19 a labdarúgásra, egy pedig a teniszezésre is alkalmas, a Zsókavár utca 12. számnál három tollaslabdapályát szintén kialakítottak.
Körülbelül negyven közterületi pingpongasztal is található a kerületben, de jelentős részük igen rossz állapotú. Az elmúlt két évben négy új vandálbiztos asztalt telepítettek a közterületekre, melyek darabonként több mint félmillió forintba kerültek. Emellett sorra újítják fel a régi asztalokat is. A kerületi repertoár az elmúlt egy évben az Árendás és a Karácsony Benő parkokban egy-egy gördeszkapályával is kiegészült.

Comments are closed.