Egy év börtön óratekerésért

Nem a szobai falióra visszatekerésére gondoltunk, hanem a gépjárművek kilométeróráira. Ezt a régi „trükköt” még mindig alkalmazza sok eladó. Pedig már évek óta szerepel a Büntető Törvénykönyvben is, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A kilométeróra-állás ma már az adásvételi szerződés kötelező eleme. Azaz, ha nem az az adat szerepel a szerződésben, amit az óra mutat, akkor nem azt kapta a vevő, amit megvásárolt. Ez hibás teljesítésnek minősül az eladó oldalán, így a vevő elállhat a szerződéstől és visszakövetelheti a vételárat vagy vételárcsökkentést igényelhet.
Gyulainé dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi tanácsadója szerint néha előfordul, hogy megkeresik őket is ezzel a problémával, ilyenkor azt javasolják, hogy először próbáljanak megegyezni a felek. „Először mindenképpen az eladóval kell felvenni a kapcsolatot, írásban, dokumentálható módon. Ha sikertelen az egyeztetési kísérlet, akkor fogyasztói szerződés esetén fordulhat a károsult a békéltető testületekhez. Ha ez is eredménytelen vagy magánszemélytől vásároltunk, akkor marad a polgári peres út.”
Ilyen esetben jogcímként elsődlegesen a hibás teljesítés jöhet szóba, a kár mértékét igazságügyi műszaki szakértő határozza meg. Esetleg lehet próbálkozni a megtévesztéssel is, de a bizonyítása ennek sem egyszerűbb.
Az, hogy „visszatekerték” a kilométerórát, általában a megvásárlás után derül ki, így a vevőnek kell bizonyítania, hogy az adásvétel időpontjában nem valós adat szerepelt a szerződésben. Lehetőségünk van a kinézett autó vizsgákon rögzített óraállásait kikérni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának nyilvántartásából 625 forintért. Emellett mindig legyen gyanús, ha a hirdetésben az autó a korához képest kevés kilométert ment, és ragaszkodjunk a szervizkönyvhöz is – tudjunk meg mindent a gépjármű előéletéről.

Comments are closed.