Egészségtudatosság magyar módra

Egyre divatosabb Magyarországon is az egészségtudatosság. De mit értünk ezen? Megvalósul-e a mindennapi gyakorlatban ez a törekvés? Többek között erről is beszámoltak szakemberek október elején a TÉT Platform sajtótájékoztatóján, ahol az élelmiszerekkel szembeni elvárásainkat, szokásainkat vették górcső alá.
Kiss-Tóth Bernadett dietetikus kiemelte, sok ellentmondást fedezhetünk fel Európa lakosságának viselkedésében. Miközben egyre fontosabbnak gondolják, hogy egészséges legyen az élelmiszer, mely főként a bio, természetes összetevőket tartalmazó, valamitől mentes termékeket jelenti, a lakosság túlnyomó többsége mégis mindössze 0,1 másodpercet fordít az ennivalók csomagolásán található ismertetők olvasására. Emellett nagy részük folyamatosan törekszik a táplálkozási szokások megváltoztatására, amire nem rezonál a valóság, hiszen a magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mindemellett jelentősen megváltoztak az igények, míg korábban a biztonság volt a legfontosabb elvárás az élelmiszerekkel szemben, mára már a termék összetétele, az egészségünk szempontjából fontos tápanyagok aránya ugyanolyan jelentőséggel bír. Amellett, hogy szeretnénk egy kedvezőbb összetételű élelmiszer-választékot a boltok polcain, elvárás marad a termék megszokott íze és állaga, ráadásul a magyar vásárló nem szívesen fizet többet.

Comments are closed.