Edzések eredmény nélkül

Előfordulhat, hogy hiába a rendszeres testmozgás, az elvárt eredmény elmarad. Hosszú hónapok fáradozása ellenére nem lettünk sem karcsúbbak, sem izmosabbak. Ilyenkor szokták sokan abbahagyni az edzést – pedig van más megoldás.

Edzés/XV Média, Nagy Botond

Edzés/XV Média, Nagy Botond

– Az eredménytelenségnek általában két oka van. Vagy nem jelent a szervezet, az izmok számára kihívást a testedzés, vagy éppen ellenkezőleg, túl nagy megterheléssel jár – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől. Az első esetet azzal tudjuk elkerülni, ha bizonyos időközönként váltogatjuk az edzésformát, és a futás mellett beiktatunk némi lépcsőzést, esetleg aerobikot vagy biciklizést. Ha súlyzós edzéssel igyekszünk formálni magunkat, sose ugyanannyit emeljünk ugyanakkora szériában, ezeket is variálni kell az izmok fejlesztéséhez.
A túlzott leterhelés ellen a megoldást az állapotfelmérést követő személyre szabott edzésterv kialakítása jelenti. Így lehet ugyanis meghatározni az ideális pulzustartományt, amely szükséges a fogyáshoz, vagy éppen az edzettség növeléséhez, kinek mi a célja. Az edzések között pihenőidőt is kell tartani, a szervezetnek, az izmoknak szükséges a regenerálódás.
Nagyon lényeges az edzések utáni nyújtás is. Ezzel nemcsak a sérüléseket kerülhetjük el, de az esetleges izomláz nagyságát is csökkenthetjük, valamint formásabbá tehetjük izmainkat.
Végül a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárulhat a sikerélmény elmaradásához. Az izmok fejlődéséhez egészséges, rostban és vitaminokban gazdag ételekre van szükség, természetesen megfelelő folyadékbevitel mellett.

Comments are closed.