Drága a félretankolás

Egy hazai biztosító reprezentatív kutatása szerint minden 20. autós tévesztett már a tankolásnál, és benzin helyett dízellel töltötte fel a tankját, vagy fordítva. Ez minden második esetben átlagosan 130 ezer forint értékű kárt okozott az autóban.
Annak ellenére, hogy mind az autógyártók, mind a benzinkutak próbálják kiküszöbölni a félretankolás lehetőségét, a mai napig sokan tévesztenek. Néhány praktika, amelyekre figyelve elkerülhetjük a hibát: számos autómárkánál az üzemanyag fajtáját a tanksapkán és a betöltőnyílás külső fedelének belső oldalán is feltüntetik. A gyártók a betöltőnyílásban kialakított zárszerkezettel is azt kívánják elérni, hogy a megfelelő töltőpisztolyt illesszék az autóba, de olyan megoldás is akad, amikor hangjelzés figyelmezteti a sofőrt a tévedésre. A legtöbb benzinkúton pedig úgy alakították ki a töltőpisztolyokat, hogy az újabb gyártmányú benzines kocsiba gázolajat ne is lehessen tankolni. A fordított eset azonban még mindig gyakori, mert a benzines töltőpisztoly könnyen befér a dízelautó tanknyílásába.
Ha még indulás előtt rájövünk, hogy hibáztunk, ne indítsuk be a kocsit, és hívjunk segítséget az üzemanyag szakszerű lefejtéséhez. Ha mégis beindítottuk a járművet, az feltehetően néhány száz méter múlva leáll. Ilyenkor hívjunk autómentőt és vitessük szervizbe a kocsit. Még ha szerencsénk is van, ezek a mentő lépések is több tízezres költséget jelentenek.
Súlyosabb esetben, ha a nem megfelelő üzemanyag tönkretette a befecskendező-rendszert és a motort, több mint százezres kiadással számolhatunk.

Comments are closed.