Dolgos nyári szünet

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a nyári diákmunka programot. A program keretében a 16–25 év közötti diákok kaphatnak az önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.
– Kerületünk idén is csatlakozott a minisztériumi programhoz, így tizenhét diák végez főként adminisztratív, illetve könnyű fizikai munkát a polgármesteri hivatalban július 1. és augusztus 31. között – tudtuk meg Nábrádi Pálné humánpolitikai osztályvezetőtől. A diákok között vannak visszatérők, olyanok, akik korábban szakmai gyakorlatukat töltötték a hivatalban.

Feltételek

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a kezdő időpontban, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek. A program a béreket támogatja, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, maximum napi hatórás munkavégzésre. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg. Így a szakképzettek esetében 96 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 83 250 forint lehet személyenként és havonta a támogatás.

Figyelmeztet a NAV

Az állás kiválasztása előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisában. A honlapon ezenkívül számos hasznos információ, tanács is található diákmunkával kapcsolatosan.
Különösen gyanús lehet, ha a foglalkoztató nem akarja írásba foglalni a munkaszerződést vagy nem ad pontos információt a bérezésről, a munkaidőről és a szabadságról. Nyáron megszaporodnak a külföldi idénymunkák is, mindig legyünk körültekintőek, az elvégezendő feladatok mellett mindenképp tájékozódjunk a szállásról, a pluszköltségekről, valamint az egészségbiztosításról is.
A diákoknak az iskolaszövetkezetek nyújtanak hatalmas segítséget álláskeresés és foglalkoztatás területén. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által készített elemzésből kiderül, hogy egyre népszerűbbek az iskolaszövetkezeti munkavállalások, hiszen ilyen esetekben nem jellemzőek a visszaélések.

Kerületi segítők

Városrészünkben a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI) foglalkozik kiemelten a fiatalok munkavállalási kérdéseivel. Geist Gábor, a MUFTI vezetője elmondta: céljuk, hogy összekössék a munkavállalókat és a munkaadókat. Diákfoglalkoztatás területén szoros munkakapcsolatban működnek a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel. Az érdeklődő fiatalok a Zsókavár utca 24–26. szám alatt irodájukban személyesen vagy telefonon a 418 2025-ös számon kérhetnek bővebb felvilágosítást.

Comments are closed.