Dohányzás, a lassú gyilkos

A dohányfüstben több mint 4000 kémiai anyag található, amiből 250 ismerten káros hatású, 50 pedig bizonyítottan rákkeltő – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a dohányzásmentes világnapon, május 31-én. A WHO adatai szerint évente mintegy 6 millió ember halálát okozza a dohányzás, és további hétszázezren a passzív dohányzás következményei miatt halnak meg, akiknek nagy része nő és gyerek.
Magyarországon a lakosság 33 százaléka (férfiak 41, nők 26 százaléka) dohányzik napi rendszerességgel, amely hazánkban évente harmincötezer ember halálát okozza. A szívbetegségek 40 százalékáért a dohányzás tehető felelőssé.
A dohányzás végleges abbahagyásával a leszokás eredményei sorra jelentkeznek: 5 perc múlva a szív oxigénnel való ellátottsága nő; 24 óra múlva a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő. Három hónap múlva az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés is csökken; 9 hónap múlva egykori dohányzás már nem veszélyezteti a születendő gyermeket; 5 év múlva a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken; 15 év múlva a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval – áll a WHO tájékoz­­ta­tójában.

Comments are closed.