Dobrev Klára: Nemcsak leváltjuk Orbánt, hanem lebontjuk a NER-t is

Tiszta verseny folyik az ellenzék pártjai között, a cél, hogy megszüntessék az egy ember hatalmára épülő rendszert, melynek igazságtalanságait fel fogják tárni, s lesznek felelősök is – erről beszélt lapunknak adott interjújában Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint megszűnt a fásultság, a választók azt akarják, hogy az előválasztások után a közös jelöltek sikerrel vegyék fel a versenyt Orbán embereivel.

Nem tart-e attól, hogy az előválasztási kampány küzdelmei fölerősítik a pártok közötti feszültségeket? 

Az ellenzék pártjai között egészséges verseny folyik. Nem tud tőlem olyat idézni, amelyben a versenytársaimról rosszat mondtam volna. Tisztelem őket. A választás tétje, hogy Magyarország az Európai Unió tagja marad-e, vagy pedig hagyjuk Orbán Viktornak, hogy kivezesse az országot az unióból. Orbán és silány kormánya a legyőzendő ellenfél. Nem fogjuk megengedni, hogy az újabb Nemzeti Elnyomás Rendszerét kialakítsák.

Számítanak-e a programígéretek, amelyek az oktatásra, az egészségügyre vonatkoznak? Vagy csak az a szempont, hogy melyik jelölt a rokonszenvesebb?

Ezek nagyon fontos kérdések, de Magyarországon ma nincs demokrácia. Itt most a túlcentralizált, egyetlen ember hatalmát szolgáló és a közpénz zsebre vágására szakosodott rendszert kell lebontani. A szívügyemnek számító oktatáson a nemzet jövője múlik, az egészségügyön pedig az, hogy hányan éljük túl az egészségügy soha korábban nem látott kudarcát. Az ellenzék pártjai közös kormányprogramot tárnak a választók elé. Nem tartanám elegánsnak, ha a többiek elébe vágnék. 

Hogyan gondolja, milyen jogi lehetőségek lesznek majd arra, hogy az igazságtalanságokat felszámolják? 

Ez a következő kormány politikai és morális kötelessége. Magyarország békére vágyik, ami nem jöhet létre igazság nélkül. Igazságot fogunk szolgáltatni, a bűnelkövetőket átadjuk az igazságszolgáltatásnak. Belépünk az Európai Ügyészségbe, készre fűzött aktákat kapunk az általuk lefülelt, ám Polt Péter által eltusolt bűnügyekről. Elfogulatlan, szigorú eljárásokat ígérhetek.

A Fidesz és Orbán jogilag és gazdaságilag is megbénította az ellenzéket. Ki tudnak-e jönni az a kormányzati karanténból? 

Nem elég megnyerni a választást. Ha elrontjuk a kormányzást, Orbán ezerszeres erővel tér vissza a hatalomba és bosszút áll Magyarországon. Részletes tervünk van arra, hogy Orbán ellenzékből ne tudja a népakarat érvényesülését megakadályozni. A Demokratikus Koalíció a legalkalmasabb jelöltet indította a XV. kerületben. Barkóczi Balázs többdiplomás tanár, aki folytatja a Hajdu László által megkezdett munkát. Balázs több évet dolgozott az államigazgatásban, megválasztása után számítok a segítségére abban, hogy demokratikusan működő, a választókat partnernek tekintő új államot építsünk.

Járja az országot, találkozik a választókkal. Ön szerint mennyire fásult az ország? 

Korábban kétségtelenül éreztem ilyet. Most, hogy végre összeállt az Orbán-ellenes szövetség, a választók érzik az erőt és az akaratot, lelkesebbek, mint eddig bármikor. Az elmúlt 11 év sokakat a földbe taposott, megalázott, a pandémia miatt is sokan vesztették el szeretteiket, mások az állásukat, kisvállalkozásukat. A kormánytól semmilyen segítséget nem kapnak. Nagyon erős az az óhaj, hogy 2022-től másik, lényegesen jobb Magyarországon élhessenek.

Mi történik, ha az ellenzéki erőfeszítések ezúttal sem vezetnek eredményre? Mit fog mondani a csalódott tömegnek? 

2010 óta először fordul elő, hogy a fideszesekkel nem jónéhány, egymással is versengő ellenzéki jelölt néz farkasszemet, hanem a választók által már sikeresnek ítélt ellenzék fog megküzdeni az Orbán-rendszer vazallusaival. A kihívók hónapok óta kampányolnak a választókerületekben, Orbán jelöltjei alig szólalnak meg, egyedül a szolgalelkűségüket és a pénzéhségüket tudják felmutatni. Ez hozzásegíthet bennünket az elsöprő választási győzelemhez is. Aki a csalódott tömegnek szóló beszédre kíváncsi, nyugodtan hallgasson majd bele a bukott Orbán Viktor beszédeibe.

Comments are closed.