Dobogós helyezést ért el egy kerületi diák a természettudományi olimpián

Ezüstérmet szerzett a kerületünkben lakó Nguyen Thac Bach a 13. IJSO (International Junior Science Olympiad) Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián, amit Balin (Indonézia) rendeztek meg december 2-a és 11-e között – derült ki az Apáczai Csere János Gimnázium honlapjáról. A dobogós helyen végzett diák a Fazekas Mihály Gimnáziumba jár.

Forrás: http://kemia.apaczai.elte.hu/galeria/kep/2016ijso/index.htm

Forrás: http://kemia.apaczai.elte.hu/galeria/kep/2016ijso/index.htm

Forrás: Nguyen Thac Bach

Forrás: Nguyen Thac Bach

A versenyre kiutazott csapat tagjai:

Fajszi Bulcsú Budapesti Fazekas Mihály Ált. Isk. és Gimnázium, 9. oszt.
Nguyen Thac Bach Budapesti Fazekas Mihály Ált. Isk. és Gimnázium, 9. oszt.
Farkas Csanád Eötvös József Gimnázium, Budapest, 9. oszt.
Kozma Csaba Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, 10. oszt.
Mészárik Márk ELTE Apáczai Csere János Gyak. Gimnázium, Bp., 9. oszt.
Gulácsi Máté Budapesti Fazekas Mihály Ált. Isk. és Gimnázium, 9. oszt.

A nemzetközi versenyt Indonézia alapította 2004-ben, amin egy-egy ország 6 fős diákcsapattal indulhat. A nemzetközi szabályok szerint olyan diákok vehetnek részt rajta, akik a verseny naptári évében nem töltik be a 16. születésnapjukat. A teszt- és az elméleti fordulón egyéni feladatlapot oldanak meg a versenyzők. A tesztfordulón 25 egyszerű választásos tesztet a kémia, a biológia és a fizika tárgyköréből. Az elméleti fordulón elméleti kérdéseket és számítási feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak. A gyakorlati fordulót 3 fős teammunkában kell elvégezni, de az elért eredmény beszámít az egyéni teljesítményekbe is – írják az IJSO hivatalos oldalán.

A magyar felkészítők által meghatározott szabályok szerint a felkészítőn olyan diákok vehetnek részt, akik valamilyen hazai országos természettudományi versenyen (elsősorban fizikából és kémiából) az országos döntőn a legjobbak között végeztek. Előny, ha több versenyen is jó helyezést értek el.

A versenyre való felkészítést az Apáczai Csere János Gimnázium tanárai társadalmi munkában végzik.

Comments are closed.